Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská trestná činnost (LP402ZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LP402ZK - Hospodářská trestná činnost, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento modul umožní studentům:• pochopit základní otázky spojené s problematikou trestní odpovědnosti• získat přehled o systému trestněprávních sankcí• pochopit trestněprávní, trestněprocesní, kriminalistické a kriminologické aspekty jednotlivých forem hospodářské kriminality• dokázat aplikovat získané poznatky v praktické činnosti podnikatelské či manažerské z hlediska prevence trestné činnosti i ochrany subjektu, v němž působíPo absolvování modulu by měli být účastníci:a) pochopit základní otázky spojené s problematikou trestní odpovědnosti a ukládání sankcí,b) analyzovat trestněprávní, trestněprocesní, kriminalistické a kriminologické aspekty jednotlivých forem hospodářské kriminality,c) kvalifikovat své jednání v souladu s trestněprávní legislativou,d) orientovat se v procesních otázkách týkajících se vyšetřování hospodářské trestné činnosti,e) umět využít získané poznatky v praktické činnosti své firmy, podniku či organizace,f) orientovat se v aktivitách EU v oblasti trestního práva, zejména v otázkách praní špinavých peněz, podvodů atd.

Osnova

Modul zahrnuje následující témata:Úvod do vybraných problémů trestní odpovědnosti a trestních sankcí (definice trestného činu, skutková podstata trestného činu a nebezpečnost činu pro společnost, systém trestů a ochranných opatření) a úvod do trestního řízení (subjekty trestního řízení, stadia trestního řízení).Jednotlivé formy hospodářské trestné činnosti:• Trestné činy na kapitálovém trhu• Trestné činy v oblasti služeb• Trestné činy v oblasti obchodu• Trestné činy ve sféře privatizace státního majetku• Trestné činy daňové• Trestné činy proti hospodářské kázni• Trestné činy související s konkurzem a vyrovnánímVšechny uvedené formy budou pojednány z následujících úhlů pohledu:Pojmové vymezení, legislativní rámec jednotlivých činností, rozbor skutkových podstat, typické způsoby páchání trestné činnosti, metody a prostředky odhalování takových trestných činů, možnosti trestního postihu, prevence trestné činnosti, současné statistické údaje.

Literatura

doporučená literaturaKUCHTA, Josef , Jaroslav FENYK , Marek FRYŠTÁK a Věra KALVODOVÁ . Hospodářská trestná činnost :multimediální učební text. 2. doplněné vydání. Brno: Masarykova universita, 2010. 103 s. MU Brno 57. ISBN 978-80-210-5155-3. infoFRYŠTÁK, Marek , Michal GALÁT , Zdeněk KREJČÍ , Daniel PLŠEK a Eva ŽĎÁRSKÁ . Trestní právo v aplikační praxi:multimediální učební text. 2. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 98 s. Edice multimediálních učebních textů PrF MU č. 58. ISBN 978-80-210-5247-5. infoNETT, Alexandr . Nové jevy v hospodářské kriminalitě :sborník z mezinárodní konference konané na Právnické fakultě MU v Brně v únoru 2005. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 307 s. ISBN 978-80-210-3831-8. infoCHMELÍK, Jan, Pavel HÁJEK a Stanislav NEČAS. Úvod do hospodářské kriminality. Plzeň: Aleš Čeněk, 2005. 167 s. ISBN 80-86898-13-X. infoHospodářské trestní právo a trestní odpovědnost právnických osob :právně srovnávací vědecká konference, Rakousko - Česká republika : Právnická fakulta Univerzity ve Vídni, 13. září 2002. Edited by Vladimír Kratochvíl - Michaela Löff. 1. vyd. Brünn: Masaryks Universität, 2003. 223 s. ISBN 80-210-3299-5. infoŠÁMAL, Pavel. Podnikání a ekonomická kriminalita v České republice. 1. vyd. Praha: C.H. Beck, 2001. xxv, 776 s. ISBN 80-7179-493-7. info

Garant

doc. JUDr. Věra Kalvodová, Dr.

Vyučující

prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, PhD., DSc., Univ. Priv. Prof.doc. JUDr. Marek Fryšták, Ph.D.doc. JUDr. Věra Kalvodová, Dr.prof. JUDr. Vladimír Kratochvíl, CSc.doc. JUDr. Josef Kuchta, CSc.