Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní matematika (M1120)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu M1120 - Diskrétní matematika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška navazuje na středoškolskou látku a seznamuje s některými základními pojmy diskrétní matematiky.Jsou to zejména základy matematické logiky, teorie množin,kombinatoriky a teorie grafů. Student je po absolvování kurzu schopen chápat a vysvětlit základní matematické pojmy a postupy a jejich vzájemné souvislosti.

Osnova

Základní logické pojmy (formule, zápis matematických tvrzení, důkazy).Základní množinové pojmy (množinové operace včetně kartézského součinu).Zobrazení (typy zobrazení, skládání zobrazení).Mohutnost množiny (konečné, spočetné a nespočetné množiny).Relace (typy a vlastnosti relací, skládání).Ekvivalence a rozklady (jádro zobrazení, konstrukce vybraných číselných oborů).Uspořádané množiny (relace uspořádání, Hasseové diagramy, úplné svazy, izotonní zobrazení).Kombinatorika (permutace, kombinace, pricip inkluze a exkluze).Teorie grafů (orientované a neorientované grafy, souvislost, kostry,Eulerovy grafy, základní algoritmy).

Literatura

Horák, Pavel. Základy matematiky. Učební text. Podzimní semestr 2010.MATOUŠEK, Jiří a Jaroslav NEŠETŘIL. Kapitoly z diskrétní matematiky. Vyd. 2., opr. Praha: Karolinum, 2000. 377 s. ISBN 80-246-0084-6. info

Požadavky

! OBOR ( AMV ) && ! OBOR ( FINPOJ ) && ! OBOR ( UM )Předpokládá se znalost středoškolské matematiky.

Garant

prof. RNDr. Jiří Rosický, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Rosický, DrSc.Mgr. David Kruml, Ph.D.Mgr. Radka Penčevová