Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lineární statistické modely II (M6120)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu M6120 - Lineární statistické modely II, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování tohoto kurzu bude student schopen:definovat a interpretovat základní pojmy užívané v teorii lineárních modelů a vysvětlit souvislosti mezi nimi;formulovat příslušné matematické věty a tvrzení a vysvětlit metody jejich důkazů;ovládat efektivní techniky používané v teorii lineárních modelů;aplikovat získané poznatky při řešení konkrétních příkladů lineárních modelů, které nejsou plné hodnosti, především analýze rozptylu včetně příkladů aplikačního charakteru.Ve cvičeních je pro statistické výpočty využíváno programovací prostředí R, se kterým se studenti podrobně seznámí a následně je budou schopni v praxi použít.

Osnova

Lineární model s plnou a neúplnou hodností. Testy hypotéz v modelu s neúplnou hodností. Testování submodelů. Analýza rozptylu. Jednoduché třídění. Dvojné třídění.Testy dobré shody. Multinomické rozdělení. Testy dobré shody při známych a neznámych parametrech. Kontingenční tabulky. Test nezávislosti v kontingenčních tabulkách. Fischerův faktoriálový test.

Literatura

ANDĚL, Jiří. Matematická statistika. 2. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1985. 346 s. infoRAO, C. Radhakrishna (Calyamp. Lineární metody statistické indukce a jejich aplikace : Linear Statistical Inference and Its Applications (Orig.). Translated by Josef Machek. 1. vyd. Praha: Academia, 1978. 666 s., 1. info

Požadavky

M5120 Lineární statistické modely I Základy teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky, teorie odhadu a testování statistických hypotéz. Práce s počítačem: uživatelská znalost programového prostředí R.

Garant

prof. RNDr. Gejza Wimmer, DrSc.

Vyučující

RNDr. Marie Forbelská, Ph.D.