Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkcionální analýza II (M7180)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu M7180 - Funkcionální analýza II, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Funkcionální analýza patří mezi základní univerzitní kurzy matematiky. Je využívána v řadě dalších předmětů i v mnoha aplikacích. Cílem předmětu je seznámit posluchače se spektrální teorií lineárních operátorů a se základy teorie lineárních i nelineárních operátorových rovnic.Po úspěšném absolvování tohoto kurzu bude student schopen:definovat a interpretovat základní pojmy užívané ve výše uvedených oblastech;formulovat příslušné matematické věty a tvrzení a vysvětlit metody jejich důkazů;ovládat efektivní techniky používané v těchto oblastech;aplikovat získané poznatky při řešení konkrétních příkladů;analyzovat vybrané úlohy souvicející s probíranou tématikou.

Osnova

1. Spektrum lineárního operátoru (opakování z FA I).2. Symetrické a samoadjungované operátory v Hilbertových prostorech.Deficitní indexy, samoadjungované rozšíření symetrického operátoru.Základy teorie diferenciálních operátorů.3. Spektrální teorie kompaktních symetrických operátorů. Ortogonální projekce, spektrální věta.4. Spektrální teorie samoadjungovaných a operátorů na Hilbertových prostorech, spektrální věta.5. Nelineární fukcionální analýza. Diferenciální počet v Banachových prostorech. Integrace funkcí s hodnotami v Banachových prostorech. Bochnerův integrál. Holomorfní funkce s hodnotami v Banachových prostorech.6. Stupeň zobrazení pro nelineární operátory na Banachových prostorech a jeho aplikace. Věty o pevném bodu.

Literatura

doporučená literaturaDRÁBEK, Pavel a Jaroslav MILOTA. Lectures on nonlinear analysis. 1. vyd. Plzeň: Vydavatelský servis, 2004. xi, 353 s. ISBN 80-86843-00-9. infoSTARÁ, Jana a Oldřich JOHN. Funkcionální analýza : nelineární úlohy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 215 s. info

Požadavky

M6150 Funkcionální analýza I Matematická analýza I-IV, Lineární funkcionální analýza I.

Garant

prof. RNDr. Ondřej Došlý, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ondřej Došlý, DrSc.RNDr. Michal Veselý, Ph.D.