Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Simulační modelování v biologii (M9203)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu M9203 - Simulační modelování v biologii, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými simulačními technikami a s aplikací těchto technik pro řešení problémů v různých biologických disciplínách, zejména pak v ekologii a epidemiologii. Předmět si také klade za cíl naučit studenty systémovému myšlení nutnému pro návrh simulačních modelů složitých systémů.

Osnova

1. Seznámení s problematikou, definice systémů a modelů, základní pojmy simulace, výhody simulace, základní simulační techniky, základní principy systémového myšlení, příklady2. Celulární automaty: historie, principy, současnost, aplikace v biologii, hra života3. Modely řízené událostmi: plánování událostí, náhodné procesy, generování náhodných veličin, aplikace v biologii4. Modely systémové dynamiky: popis systémů na globální úrovni, toky a kauzální vztahy, aplikace v biologii5. Agentově orientované modely: popis systémů na úrovni „jedince“, základní principy, aplikace v biologii, programový nástroj NetLogo6. Sítě: základní typy a principy jejich modelování, šíření epidemií na sítích lidských kontaktů7. Nástroje pro zpracování výstupů simulačních modelů, citlivostní analýza, kombinování různých simulačních technik

Literatura

Ross SM (2006) Simulation. Academic PressRailsback SF and Grimm V (2012) Agent-based and individual-based modeling. Princeton University PressKirkwood CW. System dynamics methods: a quick introduction – http://www.public.asu.edu/~kirkwood/sysdyn/SDIntro/SDIntro.htmSchiff JL (2008) Cellular automata: a discrete view of the world. John Wiley & Sons.

Garant

prof. RNDr. Ivanka Horová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Luděk Berec, Dr.