Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná statistika I (MAS01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MAS01 - Aplikovaná statistika I, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen všem studentům, kteří v rámci svých semestrálních nebo závěrečných prací analyzují reálná data.Předmět se zabývá exploratorní analýzou s využitím tabulkového a grafického popisu dat, základními vlastnostmi náhodných veličin a vybranými statistickými metodami, a to jak jednorozměrnými, tak vícerozměrnými. Důraz je kladen na důkladné porozumění statistickým pojmům a na jejich využití při počítačovém zpracování reálných dat. Výklad na přednášce je prokládán praktickými ukázkami zpracování dat.Po absolvování kurzu je student schopen analyzovat reálné datové soubory, ověřovat předpoklady o datech a interpretovat výsledky.

Osnova

Průzkumová analýza dat, diagnostické grafy.Náhodné veličiny, popis jejich pravděpodobnostního rozložení, číselné charakteristiky, důležitá diskrétní a spojitá rozložení.Základní pojmy matematické statistiky (náhodný výběr, statistiky odvozené z náhodného výběru, bodové a intervalové odhady parametrů, testování hypotéz).Ověřování normality, testy dobré shody.Parametrické a neparametrické úlohy o jednom náhodném výběru a více nezávislých náhodných výběrech.Analýza závislosti dvou náhodných veličin (zpracování kontingenčních tabulek, Spearmanův a Pearsonův koeficient korelace).

Literatura

BUDÍKOVÁ, Marie , Maria KRÁLOVÁ a Bohumil MAROŠ . Průvodce základními statistickými metodami. vydání první. Praha: Grada Publishing, a.s., 2010. 272 s. edice Expert. ISBN 978-80-247-3243-5. URL infoMELOUN, Milan a Jiří MILITKÝ. Počítačová analýza vícerozměrných dat v příkladech. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1335-0. infoBUDÍKOVÁ, Marie , Štěpán MIKOLÁŠ a Tomáš LERCH . Základní statistické metody. Vydání první. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 180 s. ISBN 80-210-3886. infoPřehled statistických metod zpracování dat :analýza a metaanalýza dat. Edited by Jan Hendl. 1. vyd. Praha: Portál, 2004. 583 s. ISBN 80-7178-820-1. info

Požadavky

NOW ( MAS01c Aplikovaná statistika I - cv. ) || NOW ( MAS10c Aplikovaná statistika I - cv. )

Garant

doc. PaedDr. RNDr. Stanislav Katina, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marie Budíková, Dr.