Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané partie z diferenciálních rovnic (MD122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD122 - Vybrané partie z diferenciálních rovnic, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti o oscilačních a asymptotických vlastnostech řešení diferenciálních a diferenčních rovnic. Použití vět o pevném bodu v diferenciálních a diferenčních rovnicích.

Osnova

I. Kvalitativní teorie lineárních a nelineárních diferenciálních rovnic 2.řádu: Sturmova teorie pro lineární a pololineární diferenciální rovnice. Věty o pevném bodu a jejich použití v teorii nelineárních diferenciálních rovnic. Existence neoscilatorických a oscilatorických řešení.II. Diferenční rovnice 2.řádu: základní vlastnosti, podobnosti a rozdíly mezi spojitými a diskrétními modely.III. Diferenciální rovnice vyšších řádů: základní vlastnosti, metody vyšetřování.

Literatura

DOŠLÝ, Ondřej a Pavel ŘEHÁK . Half-Linear Differential Equations. Amsterdam: Elsevier, 2005. 517 s. North-Holland Mathematics Studies. ISBN 0-444-52039-2. infoCHANTURIA, T. A. a I. T. KIGURADZE. Asymptotic properties of solutions of nonautonomous ordinary differential equations. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1993. 331 s. ISBN 0-7923-2059-X. info

Garant

prof. RNDr. Zuzana Došlá, DSc.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Došlá, DSc.