Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné právní dějiny - seminář (MP103Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP103Z - Obecné právní dějiny - seminář, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Smyslem výuky Obecných právních dějin je poznat základní trendy vývoje státu a práva v Evropě a v některých mimoevropských státech, a tak umožnit studentům vnímat platný český právní řád a jeho předchozí vývoj v širších souvislostech.Hlavní cíle výuky jsou:vymezení základních vývojových trendů ve vývoji starověkých, středověkých a novověkých států;pochopení specifik ve vývoji státního zřízení ve starověku a středověku;pochopení specifik práva ve starověku a středověku;poznání procesu formování veřejnoprávních disciplín;seznámení se s dobovými příčinami úsilí o zavedení konstitučního zřízení;seznámení se s dobovými příčinami úsilí o zakotvení občanských právvysvětlení hlavních rysů moderních ústav;vysvětlení podstaty autoritativních režimů 20. století;pochopení významu kodifikací 18. a 19. století pro vývoj kontinentálního práva;charakterizování hlavních rozdílů kontinentálního a anglosaského práva;analýza specifických rysů ve vývoji vybraných evropských států a USA.

Osnova

Periodizace.Starověký stát a právo.Středověké právo a stát(raně středověký centralizovaný stát, feudální rozdrobenost, stavovská monarchie), absolutismus, moderní právo a stát.Stavy, Lenní systém, postavení poddaných.Úloha a postavení panovníka, ústřední a místní orgány.Prameny práva, právní památky.Právní partikularismus.Recepce římského práva.Odlišnost kontinentálního a anglosaského práva.Nejvýznamnější kodifikace 18. a 19. století.Ústavní vývoj nejvýznamnějších evropských států a USA.Základní rysy vývoje práva a státu v první polovině 19. století.Totalitární režimy 20. století.Charakteristické rysy práva ve 20. století.

Literatura

povinná literaturaVOJÁČEK, L a KOL. Nástin právních dějin. 1. vyd. Brno: MU - MUNIPRESS, 2011. infoSCHELLE, Karel , Marta KADLECOVÁ , Renata VESELÁ , Eduard VLČEK , Michaela ŽIDLICKÁ , Ladislav VOJÁČEK a Ilona SCHELLEOVÁ . Právní dějiny. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2007. 1134 s. Právo. ISBN 978-80-7380-043-7. infoVOJÁČEK, Ladislav , Ondřej HORÁK , Pavel SALÁK , Karel SCHELLE , Renata VESELÁ a Eduard VLČEK . Praktikum z právních dějin. / Ladislav Vojáček a kolektiv. 1. vyd. Pelhřimov: Jaroslav Samek, 2006. 236 s. 1.sv. ISBN 80-86391-19-1. info

Požadavky

NOW ( MP103Zk Obecné právní dějiny )

Garant

prof. JUDr. Ladislav Vojáček, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Ladislav Vojáček, CSc.JUDr. Bc. Jaromír Tauchen, Ph.D., LL.M. Eur.Int.JUDr. Pavel Salák, Ph.D.Mgr. Bc. Alica VirdzekováMgr. et Mgr. Lenka Šmídová MalárováJUDr. František EmmertJUDr. Jan KazdaMgr. Martina Pospíšilová