Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní právo I (MP405Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP405Z - Obchodní právo I, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje studenty s oborem v celém jeho rozsahu. Výuka zahrnuje soutěžní právo v dělení na právní ochranu soutěžního prostředí a nekalou soutěž, dále výklad o právní úpravě postavení podnikatelských subjektů (především obchodní společnosti a družstvo), výklad o obchodních závazkových vztazích a seznámení se základy práva cenných papírů (právo směnečné a šekové, výklady o akciích, dluhopisech a dalších druzích cenných papírů, výklad o kapitálovém trhu). Student nabývá vědomostí tvořících teoretický základ oboru, v seminární výuce praktikuje výklad a aplikaci práva. Na konci tohoto kursu student ovládá právní úpravu obchodních společností, hospodářské soutěže, obchodních závazkových vztahů a cenných papírů, tuto úpravu umí vysvětlit, aplikovat ji na konkrétní případy a vytvářet právní stanoviska k těmto případům.

Osnova

*Obecné výklady** Úvod do obchodního práva (předmět, metody, prameny)** Obchodní firma** Obchodní tajemství*Výklad o soutěžním právu** Obecné otázky soutěžního práva - generální klausule proti nekalésoutěži** Speciální skutkové podstaty nekalé soutěže** Právní prostředky proti nekalé soutěži** Existenční ochrana hospodářské soutěže (teoretický úvod, kartelové smlouvy, spojování podniků soutěžitelů,zneužívání dominantního postavení)*Výklad o subjektech obchodněprávních vztahů** Subjekty obchodně právních vztahů (pojem podnikatele, ostatní subjekty obchodně právních vztahů)** Obchodní rejstřík, jednání podnikatelů** Obecné otázky právní úpravy obchodních společností (základní pojmy,vznik a zánik obchodní společnosti)** Družstvo

Literatura

Eliáš,K. - Bartošíková, M., - Pokorná,J.: Kurs obchodního práva. Právnické osoby jako podnikatelé, 5. vyd. Praha: C. H. Beck 2005Eliáš, K. - Bejček, J. - Hajn, P. - Ježek, J.: Kurs obchodního práva. Obecná část, soutěžní právo, 5. vydání. Praha: C. H. Beck, 2007

Garant

prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Josef Bejček, CSc.prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.JUDr. Eva Večerková, Ph.D.doc. JUDr. Josef Kotásek, Ph.D.JUDr. Jaromír Kožiak, Ph.D.JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.Ing. Mgr. Radek RubanJUDr. Ing. Josef Šilhán, Ph.D.