Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo sociálního zabezpečení - seminář (MP801Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP801Z - Právo sociálního zabezpečení - seminář, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zaměřuje na základní otázky tvorby a realizace sociálního zabezpečení v nejširším kontextu, tedy na otázky léčebně preventivní péče, nemocenského pojištění, důchodového pojištění, státní sociální podpory a sociální péče. Dále se zabývá i otázkami řízení v těchto oblastech. Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni pochopit systém sociálního zabezpečení; porozumět zvláštnostem jeho působení; řešit konkrétní sociální situace fyzických osob s použitím příslušných právních předpisů.

Osnova

Předmět, systém a prameny práva sociálního zabezpečení; Základní principy práva sociálního zabezpečení; Funkce práva sociálního zabezpečení; Zdravotní pojištění - osobní a věcný rozsah; Nemocenské pojištění - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky; Důchodové pojištění - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky; Státní sociální podpora - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky; Sociální pomoc - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky a služby; Řízení ve věcech sociálního zabezpečení

Literatura

Právo sociálního zabezpečení /Petr Tröster a kolektiv. Edited by Petr Tröster. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2008. xxxvii, 36. ISBN 978-80-7400-032-4. infoGREGOROVÁ, Zdeňka a Milan GALVAS . Sociální zabezpečení. 2005. infoGREGOROVÁ, Zdeňka . Důchodové systémy. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 212 s. Acta Universitatis Brunesis Iuridica ; No 214. ISBN 80-210-2003-2. info

Požadavky

NOW ( MP801Zk Právo SZ )

Garant

prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Milan Galvas, CSc.prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.Mgr. Jan Horecký, Ph.D.JUDr. Jana Komendová, Ph.D.JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.