Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo sociálního zabezpečení (MP801Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP801Zk - Právo sociálního zabezpečení, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zaměřuje na základní otázky tvorby a realizace sociálního zabezpečení v nejširším kontextu, tedy na otázky léčebně preventivní péče, nemocenského pojištění, důchodového pojištění, státní sociální podpory a sociální péče. Dále se zabývá i otázkami řízení v těchto oblastech. Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni pochopit systém sociálního zabezpečení; porozumět zvláštnostem jeho působení; řešit konkrétní sociální situace fyzických osob s použitím příslušných právních předpisů.

Osnova

Předmět, systém a prameny práva sociálního zabezpečení; Základní principy práva sociálního zabezpečení; Funkce práva sociálního zabezpečení; Zdravotní pojištění - osobní a věcný rozsah; Nemocenské pojištění - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky; Důchodové pojištění - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky; Státní sociální podpora - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky; Sociální pomoc - osobní a věcný rozsah, jednotlivé dávky a služby; Řízení ve věcech sociálního zabezpečení

Literatura

Právo sociálního zabezpečení /Petr Tröster a kolektiv. Edited by Petr Tröster. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2008. xxxvii, 36. ISBN 978-80-7400-032-4. infoGREGOROVÁ, Zdeňka a Milan GALVAS . Sociální zabezpečení. 2005. infoGREGOROVÁ, Zdeňka . Důchodové systémy. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 212 s. Acta Universitatis Brunesis Iuridica ; No 214. ISBN 80-210-2003-2. info

Požadavky

NOW ( MP801Z Právo SZ sem ) || MP801Z Právo SZ sem

Garant

prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.doc. JUDr. Milan Galvas, CSc.prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.Mgr. Jan Horecký, Ph.D.JUDr. Jana Komendová, Ph.D.JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.