Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Církevní právo (MV316K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MV316K - Církevní právo, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na hlavní aspekty ústavně zakotvené svobody vyznání, konfesního práva a vývoje vztahů církve a státu od 19. století na území dnešní České republiky. Pro účely komparace je nastíněna právní úprava problematiky ve vybraných evropských zemí a USA, včetně judikatury Evropského soudu pro lidská práva a dalších mezinárodněprávních instrumentů (konkordátní právo). Předmět rovněž zprostředkuje orientaci v základních institutech církevního práva (vnitrocírkevních předpisů náboženských uskupení působících v ČR), zejm. práva kanonického katolické církve.

Osnova

Pojem církevního práva a konfesního práva.Vývoj konfesního práva a náboženské svobody na našem území od 19. století.Svoboda vyznání jako ústavní právo individuální a kolektivní (čl. 15 a 16 Ústavy)Konfesněprávní předpisy v ČR (zákon č. 3/2002 Sb. a další)Církevní školství.Duchovní služba v armádě a policii. Vězeňská duchovní služba.Trestněprávní ochrana svobody víry a náboženství. Zpovědní tajemství a trestní řízení.Duchovní služba v oblasti sociální a zdravotnické. Právní postavení charit, diakonií a církevních nemocnic.Řízení o registraci náboženských společenství. Evidence církevních právnických osob. Státní kultová správa a její úkoly.Postavení duchovních a hospodářské zabezpečení církvíCírkevní sňatky. Náboženství a rodina.Restituce církevního majetku - vývoj a aktuální stavRelevantní judikatura Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská právaMezinárodněprávní aspekty konfesního práva. Právo smluvní a konkordátní.Modely vztahů církve a státu ve vybraných evropských zemích a USA.Církve a náboženské společnosti v ČR, přehled, vnitřní struktura.Pojem kanonického práva a přehled zakladních institutů.Vnitřní předpisy nekatolických církví a náboženských společností.

Literatura

Viz aplikaci Studijní materiály.

Požadavky

! MV316Zk Církevní právo

Garant

JUDr. Kateřina Šimáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Jäger, Ph.D.JUDr. Kateřina Šimáčková, Ph.D.Mgr. Martina Grochová