Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekopolitika (MV411K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MV411K - Ekopolitika, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu by měl student porozumět současnému stavu a problémům životbího prostředí jak v celosvětovém měřítku, tak v České republice. Student bude znát možné prostředky politického a právního působení na subjekty právní regulace , bude schopen porovnat a analyzovat jejich efektivnost a bariéry jejich aplikace.Pochopení uvedených problémů podstatnou měrou usnadní studium práva životního prostředí.

Osnova

1. Ekologická politika, pojem, obsah, cíle. Výchozí stanoviska a pojmy. Základní postoje k životnímu prostředí.2. Obnovitelné a neobnovitelné zdroje. Energetická politika ČR se zaměřením na výrobu elektřiny. 3. Subjekty ekopolitiky. Účast veřejnosti při ochraně a tvorbě životního prostředí. Veřejnost a Aarhuská úmluva.4. Globální problémy životního prostředí - ztenčování ozonové vrstvy, globální oteplování, kyselé deště, znečišťování moří.5. Základní strategie k omezení znečišťování životního prostředí a) bez intervence státu, b) se státní intervencí. Prostředky ke kontrole a omezení znečišťování I.6. Odpady a způsoby právní regulace jejich produkce a nakládání s nimi. 7. Prostředky ke kontrole a omezení znečišťování II.8. Ekologicky šetrný přístup k životnímu prostředí. Ekologické zemědělství. Ekologicky šetrné výrobky a potraviny. 9. Les coby přírodní zdroj. 10. Ochrana životního prostředí a zdraví člověka.11. Aktuální otázky ochrany životního prostředí v právním řádu ČR12. Zvíře jako předmět ochrany. Aktuální problémy zachování biodiversity. Metody regulace. 13. Životní prostředí v politice EU.

Literatura

Mezřický, V. a kol.:Základy ekologické politiky, UK Praha, 1996P.R.Portney, Ed.: Public Policies for Environmental Protection, Pbs. Resources for the Future, Washington D.C., 1991E.Kružíková: Ekologická politika a právo životního prostředí v Evropské unii, Praha 1997Jančářová I.: Mezinárodní smlouvy na ochranu životního prostředí - vybrané otázky, MU Brno, 1997Šauer P., Livingston M. Eds.: Ekonomie životního prostředí a ekologická politika - vybrané klasické stati, Praha 1996Viturka, M.: Základy environmentální ekonomie, Brno, 1997The World Commission on Environment and Development: Our Common Future, Oxford University Press 1987Coase R.: Problém společenských nákladůHardin G.: Tragika společného vlastnictvíTietenberg T.H.: Řízení stacionárních zdrojů znečištění ovzduší s využitím převoditelných povolení ke znečišťováníVeltrubská B.: Management ochrany životního prostředí v průmyslových podnicíchKolektiv VŠE: Úvod do ekonomiky životního prostředíKolektiv VŠE: Základy ekonomiky životního prostředíRočenky životního prostředí, MŽP ČR, každoročněKlein, O., Bencko, V.: Ekologie člověka a zdraví, UK Praha, 1996Jančářová, I.:Ekologická politika, MU Brno, 2004

Požadavky

! MV411Zk Ekopolitika

Garant

doc. JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D.JUDr. Jana Dudová, Ph.D.JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.Mgr. Jakub Hanák, Ph.D.Ing. Jaroslav PištěkMgr. Jan CzajkowskiMgr. Vojtěch Vomáčka, Ph.D.