Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností (MV502K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MV502K - Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět propojuje znalosti z oblasti práva a ekonomie a ukazuje na praktických příkladech význam ekonomických znalostí pro právníky. Akcent kurzu je kladen na problematiku obchodních činností. Student bude rozumět ekonomickým souvislostem právní úpravy obchodních společností, bude schopen orientovat se v účetních dokumentech, posuzovat ekonomickou situaci společnosti a bude mu zřejmá i organizační struktura společností.

Osnova

1) obchodní společnost jako ekonomická jednotka: význam obchodní společnosti pro společníky - investory, společnost sociální jednotka2) základní pojmy charakterizující obchodní společnost:- základní kapitál: právní význam základního kapitálu, analýza společnosti na základě účetních výkazů, význam základního kapitálu, zdroje financování společností, časová hodnota peněz, vysvětlení významu zahajovací rozvahy.- podíl: právní charakteristika podílu, příklad výpočtu vypořádacího podílu z účetní závěrky, výpočet podílu na likvidačním zůstatku- vklad: význam vkladu pro společnost, vklad jako investice, souvztažnost mezi vkladem a podílem na zisku, rizika spojená s vkladem jako investicí.3) Organizační struktura společnosti: hlediska právní úpravy a hlediska způsobů řízení podniku, postavení vedoucích různých úrovní4) Informace o společnosti ze sbírky listin: analýza veřejně dostupných účetních výkazů5) Zásady pro rozdělování zisku: zásady pro přípustnost rozdělení zisku, zdanění zisku, jak se výsledky hospodaření společnosti projeví v účetních výkazech6) Přeměny obchodních společností: průběh přeměn z hlediska právního, ekonomická hlediska: význam rozhodného dne, načasování průběhu přeměny z hlediska povinnosti sestavovat účetní závěrky, z hlediska daňových povinností, definování kritické cesty pro posloupnost činností při přeměně7)Likvidace společnosti a průběh likvidace: postavení likvidátora a význam likvidace, způsob stanovení likvidačního zůstatku, bankrotní modely

Literatura

doporučená literaturaELIÁŠ, Karel, Miroslava BARTOŠÍKOVÁ a Jarmila POKORNÁ . Kurs obchodního práva. Právnické osoby jako podnikatelé. / Karel Eliáš, Miroslava Bartošíková, Jarmila Pokorná a kolektiv. 5. vyd. Praha: C.H. Beck, 2005. xxxvi, 617. ISBN 8071793914. info

Požadavky

( MP301Zk Národní hospodářství || CM301Zk Národní hospodářství ) && ( MP310Zk Ústavní právo II || CM310Zk Ústavní právo II ) && ( MP405Z Obchodní právo I || CM405Z Obchodní právo I )

Garant

prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.

Vyučující

Ing. Alena Kerlinová, Ph.D.prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.Ing. Eva Tomášková, Ph.D.