Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza judikatury Evropského soudního dvora ve vybraných problémech pracovního práva (MV807K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MV807K - Analýza judikatury Evropského soudního dvora ve vybraných problémech pracovního práva, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po skončení tohoto předmětu bude student schopen určit oblasti pracovního práva upravené právem EU a definovat požadavky EU na vnitrostátní právní úpravu vybraných okruhů pracovního práva. Bude schopen interpretovat smysl a účel právní úpravy daného problému, jak jej podala judikatura Evropského soudního dvora. Zvláštní pozornost bude věnována významu základních pojmů užívaných v právních předpisech EU týkajících se pracovního práva a jejich výkladu v rozhodovací praxi Evropského soudního dvora. Student bude rovněž schopen posoudit, zda je vnitrostátní právní úprava vybraného problému z oblasti pracovního práva České republiky v souladu s požadavky práva Evropské unie.

Osnova

Volný pohyb osob, zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti, rovné zacházení v zaměstnání a povolání, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní doba a doby odpočinku, ochrana mateřství a rodičovství, ochrana mladých lidí při práci, práce na částečný úvazek, pracovní poměr na dobu určitou, hromadné propouštění, ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, převod podniku, informování a projednání se zaměstnanci.

Literatura

doporučená literaturaKOMENDOVÁ, Jana . Požadavky komunitárního práva v oblasti úpravy pracovní doby. In PRACOVNÍ PRÁVO 2009, Pracovní doba – teorie a praxe. Brno: Masarykova univerzita, 2009. s. 16 - 24, 9 s. ISBN 978-80-210-5095-2. URL infoBLANPAIN, Roger. European labour law. 11th rev. ed. Austin: Wolters Kluwer, 2008. 858 s. ISBN 978-90-411-2767-9. infoKOMENDOVÁ, Jana . Interpretace pojmu sociální výhody podle nařízení (EHS) 1612/68 v judikatuře Evropského soudního dvora. Časopis pro právní vědu a praxi, Brno: Masarykova univerzita, 2007, XV, č. 1, s. 76 - 81. ISSN 1210-9126. info

Garant

JUDr. Jana Komendová, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Jana Komendová, Ph.D.