Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní klinika ombudsmanské praxe II (MV905K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MV905K - Právní klinika ombudsmanské praxe II, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na praktickou aplikaci právních předpisů s ohledem na aktuální témata řešená veřejným ochráncem práv. Vedle nezbytné teoretické výuky je kurs zaměřen zejména prakticky. V rámci cvičení (odborné praxe) mají studenti unikátní možnost vyzkoušet si způsob šetření podnětů veřejným ochráncem práv v konkrétních kauzách. Cílem kursu je také podpora komplexního a multioborového přístupu, tzn. především zohlednění vzájemného vztahu a provázanosti jednotlivých odvětvových předpisů správního práva při současném respektování právních principů a jejich role při aplikaci práva. Na konci kurzu by měli studenti být schopni posoudit působnost veřejného ochránce práv k řešení jednotlivých kauz. Dále by měli být schopni zorientovat se v případu z hlediska veřejného práva, posoudit, které právní předpisy dopadají na konkrétní kauzu a kterému nebo kterým úřadům přísluší zabývat se předkládanou věcí. Měli by být schopni vypracovat zprávu o šetření ochránce jako celistvý dokument zahrnující popis skutkového stavu a následné vyargumentované právní hodnocení postupu úřadů s použitím relevantní judikatury včetně formulování opatření k nápravě (případně jiný dokument). Studenti by si měli pod vedením dozorujícího právníka také osvojit pocit odpovědnosti při aplikaci práva v reálném životě.

Osnova

Po absolvování bloků I. – II. v rámci prvé ombudsmanské kliniky (jarní semestr), pokračuje kurs bloky III. a bloky IV. a V. Rozpis témat jednotlivých seminářů:1) 1) III. blok Právo na informace a ochrana osobních údajů: soukromí v prostředí internetu, kamery v bytových domech (VBG)2) 2) III. blok Právo na informace a ochrana osobních údajů: poskytování informací o platech a odměnách (VBG)3) 3) IV. blok Obce (MBČ): obecně závazné vyhlášky obcí4) 4) IV. blok Obce (MBČ) ): správní řízení na malých obcích5) 5) V. blok Daně (JHO, RK) – dálkové nahlížení do spisu (JHO, RK)6) 6) V. blok Daně (JHO, RK) – lhůty při správě daní

Literatura

Zákon o Veřejném ochránci práv :komentář. Edited by Vladimír Sládeček. 2., podstatně přeprac. a r. Praha: C.H. Beck, 2011. xviii, 193. ISBN 9788074001581. infoŠABATOVÁ, Anna. Ombudsman a lidská práva. Vyd. 1. V Brně: Doplněk, 2008. 198 s. ISBN 978-80-7239-229-2. infoSouhrnné zprávy veřejného ochránce práv 2009 - 2012, dostupné na www.ochrance.czPrincipy dobré správy :sborník příspěvků přednesených na pracovní konferenci : Kongresový sál Kanceláře veřejného ochránce práv, Brno, 22. března 2006. Edited by Dana Hrabcová. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita pro Kancelář veřejného ochránce práv, 2006. 265 s. ISBN 80-210-4001-7. infoNečinnost ve veřejné správě: sborník z mezinárodní konference : Kroměříž, 23. – 24. 6. 2011. Editovali Kadečka, S.; Kliková, A., Valachová, K.; Glotzmann, F. Praha: KVOP a Wolters Kluwer ČR, a. s., 2012. 243 s., dostupný na www.ochrance.czVeřejné cesty – místní a účelové komunikace: sborník stanovisek veřejného ochránce práv. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, a. s., 2011, dostupné na www.ochrance.cz

Požadavky

SOUHLASPředpokladem pro zápis předmětu je absolvování předmětu MV853K Právní klinika ombudsmanské praxe I a zaslání žádosti o souhlas se zápisem předmětu prostřednictvím aplikace v ISu (Student - Registrace a zápis - Žádost o souhlas).

Garant

JUDr. Veronika Gabrišová

Vyučující

JUDr. Veronika GabrišováMgr. Michaela ČernínováIng. Mgr. Jana Pecková HodečkováMgr. Radka Kloudová