Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soukromé právo v teorii a praxi (MVD003K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVD003K - Soukromé právo v teorii a praxi, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výběr případů bude zaměřen na práci s účinnými (recentními) a předchozími právními úpravami, tak aby si studenti osvojili nadstandartní metody interpretace právních ustanoveni a chápali právní instituty v jejich vývoji.Absolventi předmětu získají praktické zkušenosti s nadstandartními metodami interpretace právnch norem ve vztahu k určitému právnímu případu.

Osnova

1. Teoretický úvod do předmětu, argumentace a historicam, prameny práva (interpretace, subsumpce, aplikace, právní zásady a principy, zásady aplikace norem, výkladová pravidla, potřeba znalostí historických právních úprav pro řešení současných právních pří)2. Věcné právo (vlastnické právo, omezení vlastnického práva, věcná práva k věci cizí, vývoj institutů vlastnického práva vč. Pandektistiky, ABGB a de lege lata úpravy, odpovědnost za vnesené věci (historicko-právní pohled na odpovědnost provozovatelů za vnesené věci. Od římskoprávní úpravy přes ABGB k současné právní úpravě)3. Obligační právo (vývoj institutů závazkového práva se zaměřením na římskoprávní dědictví, které je v současné i připravované právní úpravě). Typová vázanost, bezejmenné kontrakty (popisovaný výukový blok je nastíněním některých aspektů problematiky obligačního práva v době římské, a současně porovnáním těchto aspektů v kontextu vývoje, zejména se současnou právní úpravou. Současné české obligační právo v mnohém vychází právě z práva římského. Některé aspekty těchto dvou právních systémů ale naopak totožné nejsou. Na vybraných ustanoveních Digest bude tato okolnost nastíněna. Zpracování tématu má přinést zejména srovnání okolností typové vázanosti kontraktů v antickém Římě a naproti tomu možnost vzniku kontraktu innominátního)4. Dědické právo – dědické právo je jedním z pilířů soukromého práva, aby se mohlo ve společnosti konstituovat toto právní odvětví muselo existovat soukromé vlastnictví a musela být respektována autonomie vůle. (Tento výukový blok podává vývoj jednotlivých právních institutů dědického práva a především právní úpravu testamentů a posuzování testamentu v okamžiku, kdy je účinná jiná právní úprava dědického práva).

Literatura

doporučená literaturaL. Arndste von Arnesberg. Učební kniha Pandekt. Praha 1886.Heyrovský, L. Dějiny a systém římského práva soukromého. Praha 1914RANDA, Antonín. Držba dle rakouského práva v pořádku systematickém ;Právo vlastnické v pořádku systematickém. Edited by Jiří Spáčil. Praha: ASPI, 2008. xxviii, 18. ISBN 978-80-7357-389-8. infoExegésis :výklad právních textů. Edited by Michal Skřejpek - David Falada - Jan Kuklík. 2. rozš. vyd. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. 85 s. ISBN 978-80-7380-088-8. info

Požadavky

( MP203Zk Římské právo II || CM203Zk Římské právo II ) && ( MP113Zk Teorie práva || CM113Zk Teorie práva )(MP203Zk || CM203Zk) && (MP113Zk || CM113Zk)

Garant

JUDr. Miroslav Frýdek, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Miroslav Frýdek, Ph.D.