Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopad rozhodovací praxe ESD na národní systémy sociálního zabezpečení (MVD013K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVD013K - Dopad rozhodovací praxe ESD na národní systémy sociálního zabezpečení, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na oblast sociální politiky v právním řádu Evropské unie. Hlavní pozornost bude věnována otázkám sociálního zabezpečení spojeným s volným pohybem osob v rámci EU, uplatňování zásady rovného zacházení v systémech sociálního zabezpečení a v národních systémech sociálního zabezpečení. Pozornost bude věnována zvláště relevantní judikatuře Evropského soudního dvora a jejímu dopadu na vnitrostátní právní úpravu a praxi. Na konci kurzu bude student schopen orientovat se v problematice sociálního zabezpečení EU, vyložit pojmy z unijního práva v souladu s judikaturou a aplikovat je na národní právní úpravu.

Osnova

Úprava volného pohybu osob v nařízení č. 1612/1968- definice základních pojmů v judikatuře ESD- vymezení dávek sociálního zabezpečení poskytovaných na základě nařízení č. 1612/1968- promítnutí těchto dávek v českém právu sociálního zabezpečení a posouzení shody s úpravou EU;Úprava sociálního zabezpečení v nařízení č. 883/2004- definice základních pojmů v judikatuře ESD- vymezení dávek sociálního zabezpečení poskytovaných na základě nařízení č. 883/2004- promítnutí těchto dávek v českém právu sociálního zabezpečení a posouzení shody s úpravou EUZásada rovného zacházení a zákazu diskriminace v oblasti sociálního zabezpečení v judikatuře ESD- výběr institutů českého práva sociálního zabezpečení, v nichž je nutno uplatnit tuto zásadu.

Literatura

povinná literaturavybraná rozhodnutí ESD

Požadavky

MP801Z Právo SZ sem

Garant

prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.JUDr. Jana Komendová, Ph.D.