Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní role a profesní etika (MVD015K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVD015K - Profesní role a profesní etika, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl vytvořit u studentů alespoň minimální povědomí o tom, co je úlohou právníků ve vztahů k jejich klientům a ve vztahů ke společnosti.Cílem předmětu není popis a vysvětlení všech nuancí právnických profesi či všech etických problémů obklopujících výkon spravedlnosti na kterém se právníci v rámci různých právnických profesích podílejí. Spiše jde o to aby se studenti zamysleli nad tím, co to znamená "profesní role" a jaká etická pravidla chování se k této roli vážou (samozřejmě s upozorněním, že pro různá pravnická povolání existují různá pravidla). V samotném centru pozornosti předmětu potom stojí různá etická dilemata související s dvojjedinou rolí advokáta coby právního zástupce klienta a zároveň účastníka a obránce systému spravedlnosti.Dále by si studenti měli osvojit jaká očekávání s touto rolí souvisí v rámci vztahu s klientem, ale i v širším celospolečenském kontextu (například otázka dostupnosti právní pomoci a zapojení advokátů do poskytování právní pomoci znevýhodněným občanům). Zvláštním cílem je upozornit studenty na některá etická dilemata, vyzdvihnout nutnost těmito dilematy se zaobírat a vybudovat u studentů přístup umožňující jim tato dilemata včas rozpoznat a přinejmenším uznat potřebu pro hledání vhodného etického řešení.

Osnova

Osnova předmětu může být zatím jen velmi hrubé nastíněna. Předpokládá se, že se osnova poupraví s ohledem na potřeby fakulty, ale i potřeby studentů. Předpokládá se totiž, že tento předmět bude navázán na výkon odborných praxi studentů a bude jak s ostatními členy fakulty tak se studenty rozvíjen tak, aby naplnil zcela specifické potřeby jež však budou známy právě až z výkonu praxi, respektive ze specifických etických problémů, se kterými se studenti během praxi setkají.Jako orientační osnovu lze prozatím stanovit zhruba toto:1. Kdo je "dobrý právník"? aneb zamyšlení se na tím jaké je postavení právníků vzhledem k hodnotám vyznávaným a chráněným liberálními sekulárními právními státy resp.jaké specifické úlohy jsou právníkům přiznávány a proč mají právníci ve společnosti výsadní postavení?2. Jaké hlavní okruhy problémů resp. jaké hlavní oblasti výskytu etických problémů můžeme vysledovat z reakce veřejnosti na fungování systému spravedlnosti?3. Pojem “profesní etika” a širší kontext, ve kterém lze s tímto pojmem operovat, aneb proč nelze profesní etiku srovnat s obecnou morálkou?4. Charakteristické znaky profese advokacie (svobodná profese, autoregulace, mezinárodní struktura advokacie); hodnotové prameny advokacie a postavení etiky v rámci těchto hodnotových pramenů5. Kompetentnost: podstata kompetentnosti; etické aspekty nekompetentnosti6. Oddanost klientovi versus výkon spravedlnosti a ochrana hodnot8. Povinnost mlčenlivosti: ochrana korespondence, prolomení principu profesního tajemství9. Bezplatná právní pomoc: Evropská a národní úprava; deklarovaná nebo opravdu poskytována služba společnosti?; etické aspekty10. Nezávislost, nestrannost a konflikt zájmů11. Vztahy mezi profesemi: úcta k soudům a k soudcům; vztahy v rámci profese (mezi advokáty navzájem, mezi advokáty a koncipienty, apod)12. Vyplatí se dodržovat etické zásady?

Literatura

doporučená literaturaJANOTOVÁ, Helena, Karel SCHELLE a Ilona SCHELLEOVÁ. Profesní etika. Vyd. 1. Praha: Eurolex Bohemia, 2005. 96 s. ISBN 80-86861-42-2. infoHART, Herbert Lionel Adalphus. Pojem práva. Edited by Jiří Přibáň, Translated by Petr Fantys. V čes. jaz. vyd. 1. Praha: Prostor, 2004. 312 s. ISBN 80-7260-103-2. infoKRSKOVÁ, Alexandra. Etika právnického povolania. 1. vyd. Bratislava: Vydavateľské oddelenie Právnickej fakulty Univerzity Komenského, 1994. 129 s. ISBN 80-7160-065-2. info

Garant

Mgr. Lucie Atkinsová, LL.M.

Vyučující

Mgr. Lucie Atkinsová, LL.M.