Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní argumentace a její uplatnění v rámci zpracování případu (MVD016K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVD016K - Právní argumentace a její uplatnění v rámci zpracování případu, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřený na tvorbu a podporu dovedností studentů souvisejících s uchopením a zpracováním případu v té situaci, kdy se setkávají s případem v jeho hrubé, neopracované podobě. Předmět vede studenty k rozpoznaní kroků a postupů jak případ nejen právně analyzovat, ale také jak zjistit zájmy různých stran a jak odhadnout vliv těchto zájmů na celkovou strategii případu. V neposlední řadě, jsou studenti vyzvání k navržení řešení respektive k vytvoření doporučení a vysvětlení tohoto doporučení jimi zastupované straně.Cílem předmětu je, aby si studenti vyzkoušeli a alespoň částečně prakticky osvojili tyto dovednosti:Vyhledat a seznámit se s větším množstvím materiálů a vybrat z nich právně relevantní informace; zhodnotit věrohodnost důkazů předkládaných zastupovanou stranou, vyrovnat se s rozpory popř. vybrat taktiku k odstranění těchto rozporů; rozlišovat mezi skutkovými tvrzeními a hodnotovými úsudky či postoji stran; vzít v úvahu zájmy jednotlivých stran a rozpoznat odraz těchto zájmů v jejich úsudku či postoji; rozbor strategických možnosti a výběr resp. vypracování doporučení postupu včetně poučení strany o existenci různých možností postupu (a jejich výhod a nevýhod); prezentace doporučeného postupu za účelem získání feedbacku od profesních kolegů.

Osnova

V centru samotného případu stojí případová studie. Přestože hlavním cílem je zpracování případu, budou se v předmětu vyskytovat také obecnější níže uvedená témata. Ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o předmět dovednostni nikoliv znalostní, nebudou tato témata se studenty probírána v jejich široké rovině teoretické, ale jen v daleko užší rovině aplikační, t.j. do té míry, do jaké je pochopení těchto témat stěžejní pro uchopení případu.(1) Základní terminologie právní argumentace (pojem subsumpce, neurčité právní pojmy, právní principy); přehled nejpouživanějších metod výkladu; význam právní argumentace (diskuse o možných pojetích práva od pozitivistického pojetí k přirozenoprávnímu pojetí).(2) Specifika práce s případy zasahujícími do ústavní a lidskoprávní roviny; úvod do práce se základními právy a svobodami a s právními principy.(3) Základní zásady vybraného odvětví soukromého práva a jejich odraz v textech právních předpisů vztahujících se na případovou studií.(4) Role procesních stran (popř. advokáta) a soudu při zjišťování a objasňování skutkového stavu a při stanovení právního hodnocení; důraz na posun těchto rolí s ohledem na historický vývoj, resp. vstupdo EU, oddělení správního soudnictví, soudcovské dotváření práva.(5) Vztah jednotlivce a státu resp. společnosti (důraz na pojem veřejný zájem); vymezení prostoru pro diskréční rozhodování správních orgánů a omezení svévole na jejich straně. Problém svévole v soudcovském rozhodování.(6) Úloha advokáta v rámci nastavení cílů a návrhů řešení z hlediska uplatnění volby klienta a zohlednění této volby (tzv. client-centered representation).

Literatura

doporučená literaturaMELZER, Filip. Metodologie nalézání práva :úvod do právní argumentace. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2010. xviii, 276. ISBN 9788074001499. infoSOBEK, Tomáš. Argumenty teorie práva. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. 330 s. ISBN 978-80-7380-134-2. infoHANUŠ, Libor . Právní argumentace nebo svévole. Úvahy o právu, spravedlnosti a etice. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2008. 222 s. Beckova edice Právní instituty. ISBN 978-80-7400-035-5. infoJudikatura a právní argumentace :teoretické a praktické aspekty práce s judikaturou. Edited by Zdeněk Kühn - Michal Bobek - Radim Polčák. Vyd. 1. Praha: Auditorium, 2006. xxii, 234. ISBN 80-903786-0-9. infoKÜHN, Zdeněk. Aplikace práva ve složitých případech :k úloze právních principů v judikatuře. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2002. 419 s. ISBN 80-246-0483-3. info

Požadavky

MP410Zk Občanské právo III || CM410Zk Občanské právo III

Garant

Mgr. Lucie Atkinsová, LL.M.

Vyučující

Mgr. Lucie Atkinsová, LL.M.