Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie právního myšlení (MVD025K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVD025K - Metodologie právního myšlení, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto kurzu je načerpat v průběhu studia základní metodologické znalosti právního myšlení. Studenti se budou na přednáškách seznamovat s teoretickou materií právní metodologie, kterou pak budou v seminářích aplikovat na praktických příkladech (modelové příklady jednotlivých právnických úsudků, příklady z právní praxe). Na konci tohoto kurzu studenti budou schopni rozeznávat jednotlivé druhy právnických metod a argumentů a budou schopni aplikovat tyto znalosti pro kreativní odůvodňování vlastních právních názorů.

Osnova

1.Jazyková a logická východiska právního myšlení2.Právní pojem a jeho struktura3.Eliminace a analogie jako základní juristické metody4.Skutkové myšlení právníka (kauzalita, pravděpodobnost, přesvědčivost)5.Právní kvalifikace jako logický a hermeneutický problém6.Právní normy a právní principy jako objekty výkladu

Literatura

povinná literaturaHLOUCH L. Teorie a realita právní interpretace, Plzeň 2011SOBEK T. Právní myšlení, Plzeň 2012

Garant

JUDr. Tomáš Sobek, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D.JUDr. Tomáš Sobek, Ph.D.