Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z českého středověkého práva (MVE001Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVE001Z - Kapitoly z českého středověkého práva, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty se světem středověku ve světle dochovaných právních pramenů. Absolvent kurzu by si měl osvojit dovednosti nutné pro práci s odbornými (českými i jinojazyčnými) texty, získat základní vhled do problematiky středověkých právních dějin, pochopit provázanost jednotlivých oblastí práv a seznámit se s pohledy na fungování středověkého práva tak, jak je prezentuje současná medievistika.

Osnova

1. Středověké právo očima 21. století2. Historikova posedlost periodizací: místo a význam periodizací3. Život v klášteře: řádový život ve světle vizitací cisterciáckých klášterů4. "Státy" a "státečky": počátky středověkého mezinárodního práva5. Život ve městě: šíření magdeburského práva v Čechách na příkladu města Litoměřic6. Pro spásu duše své a svých příbuzných: problematika šlechtické testamentární praxe7. Život v taláru: k počátkům profese advokátů v českých zemích

Literatura

doporučená literaturaPeter Linehan and Janet L. Nelson (ed.), The medieval world. London 2001Jacques Le Goff, Středověká imaginace. Praha 1998Stanislav Balík, Dějiny advokacie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha 2009Kateřina Jíšová-Eva Doležalová, Pozdně středověké testamenty v českých městech: prameny, metodologie a formy využití. Praha 2006František Hoffmann, Středověké město v Čechách a na Moravě. Praha 2009neurčenoKateřina Charvátová, Dějiny cisterciáckého řádu v Čechách, 1142-1420. 1.-3. sv. Praha 1998-2009

Požadavky

NOW ( MP103Z Obecné právní dějiny - seminář ) && NOW ( MP106Z Římské právo I ) && ! MP103Z Obecné právní dějiny - seminář && ! MP106Z Římské právo I && ! CM103Z Obecné právní dějiny seminář && ! CM106Z Římské právo I.

Garant

Mgr. et Mgr. Naďa Štachová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Naďa Štachová, Ph.D.PhDr. Mgr. Jakub Razim, Ph.D.Mgr. et Mgr. Lenka Šmídová Malárová