Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a řeč (MVV152K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVV152K - Právo a řeč, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět "Právo a řeč" v sobě kombinuje teoretické poznatky z oblasti Law and Humanities s dovednostní výukou, podpořenou novou e-publikací a e-learningovou osnovou. Předmět je zaměřen na rozvíjení stylistických, komunikačních a analytických dovedností studentů, které jsou nutné pro pokročilou práci s řečí, čímž doplní profil absolventa Právnické fakulty MU o další úroveň práce s řečí.

Osnova

1. Antické tragédie: Aischylos, Sofokles, Euripides ; Aristotelova Poetika;antické poznatky o rétorice a projevy klasických rétorů, filipiky- jejich odraz v dnešním pojetí spravedlnosti.2. Středověká literatura: sv. Augustin a zlo, divadelní morality, humanistické školské divadlo: Komenský, jezuité- jejich vliv na dnešní chápání kategorií dobra a zla3. Renesanční a manýristické drama: Shakespeare, Marlowe, Machiavelli; obhajoby obžalovaných v alžbětinských politických procesech- paralely k dnešnímu vnímání fenoménu moci4. 19. stol. – 1914: romantismus, realismus a naturalismus: Mácha, Čechov, Ibsen, Balzac, Zola; divadelní avantgarda a společenská kritika;projevy T. G. M. a jiných českých i světových politiků v 19. století a na začátku 20. stol.- aktuální významy sociální kritiky společnosti.5. 1. světová válka v umění i veřejných projevech: projevy významných státníků v hraničních okamžicích, divadelní hry s válečnou tématikou- Dopad na chápání odpovědnosti v moderních demokraciích.6. Meziválečný svět a jeho projevy v politické i kulturní sféře, divadelní avantgarda a reakce umění na hrozbu diktatury: Werich a Voskovec, Čapkové- Jejich odraz v tehdejším chápání morálky a srovnání s jeho dnešním stavem7. 2. světová válka v umění i veřejných projevech: proslovy vůdčích postav na obou stranách konfliktu, divadelní inscenace přímo i skrytě obsahující protiválečné postoje svých tvůrců- Otázka osobní statečnosti v tehdejší nebezpečné době i dnes.8. 50. léta: nástup komunismu ve východním bloku a období prosperity v západním světě a reakce divadla na tuto situaci: SORELA, Williams, O´Neill, Miller- Problematika „honů na čarodějnice“ a její dnešní konsekvence.9. 60. léta: Pražské jaro v projevech politiků i dílech oficiálních i zakázaných umělců; česká dramatická tvorba 2. poloviny 20. století: Kohout, Havel, Uhde, Topol- Problematika kulturního i politického odkazu tohoto období v současném světě.10. Revoluční rok 1989: projevy osobností Sametové revoluce a její odrazy v literatuře a divadle.- Otázka pomsty při změně státního zřízení a její dnešní dopady.11. Soudobá česká parlamentní kultura v konkrétních projevech i v uměleckých reakcích na ně: Kabaret Havel, Odcházení, Blonďatá bestie- Jaká je role korupce v současné politice.12. Zakončení kurzu: vyhodnocení práce studentů.

Literatura

povinná literaturaURBANOVÁ, Martina a Miloš VEČEŘA. Rétorika pro právníky. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009, 279 s. ISBN 9788073802172.

Požadavky

( MP222K Akademické psaní || MP315K Akademické psaní ) && MV202K Rétorika

Garant

doc. PhDr. Martina Urbanová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Martina Urbanová, Ph.D.Mgr. Markéta KlusoňováJan Holas