Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a umění (MVV33K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVV33K - Právo a umění, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět základním způsobům uchopování práva (či právní vědy) uměním;vysvětlit způsoby pohledu na právo a kritické analýzy právního textu a právní praxe;interpretovat některé soudobé směry právní teorie a filosofie;použít informace o právu pramenící nejen z právních dokumentů;předkládat odůvodněná rozhodnutí o pozici práva ve společnosti.

Osnova

Úvod do předmětu; teoretické uchopení tématu právo a umění (Boyd White, Law and Literature, Law as Literature,…).Variace na téma svobody: F. M. Dostojevskij: Bratři Karamazovi a Zločin a trest."Je myslitelná spravedlnost bez ctnosti?" – F. Dürrenmat: Soudce a jeho kat a Návšteva staré dámy.Boj za právo: W. Shakespeare: Kupec benátský (český překlad s předmluvou prof. Hilského), R. v. Ihering: Boj za právo.Spravedlnost jako lidskost: Karel Čapek, Kniha apokryfů, Povídky z jedné a druhé kapsy, a další.Symbolika spravedlnosti – jak se vyvíjely jednotlivé symboly spravedlnosti (panna, váhy, meč, zavázané oči apod.).Jak se symbolika práva a spravedlnosti odráží v architektuře soudních budov – příklady hlavně z Francie, Nizozemí, ale i Česka nebo USA.Pohled na právo v literatuře.Problém pravdy: Sofoklés: Oidipus: Král, Foucault.Právo a hudba - základní orientace v problematice.Právo a estetika digitálních médiíJednotlivec a právní systém – odosobnělost právního systému; Kafka, Camus, Sartre.Závěr kurzu, vyhodnocení plnění studentů.

Literatura

HOLLÄNDER, Pavel. Filosofie práva. 1. vyd. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. 303 s. ISBN 80-86898-96-2. infoŠKOP, Martin . Právo v postmoderní situaci. Law in Postmodern Situation. Brno: Masarykova univerzita, 2008. 191 s. Spisy Právnické fakulty MU č. 324. ISBN 978-80-210-4543-9. infoŠKOP, Martin . Dílo Franze Kafky jako postmoderní právní metafora. Právník, Praha: Academia, 2004, Roč. 143, č. 12, s. 1225-1239. ISSN 0324-7007. info

Garant

doc. JUDr. Mgr. Martin Škop, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.doc. JUDr. Mgr. Martin Škop, Ph.D.Mgr. Markéta KlusoňováMgr. Michal Malaník