Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z právních dějin meziválečného Československa (MVV34K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVV34K - Vybrané kapitoly z právních dějin meziválečného Československa, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplní semináře bude představit řešení vybraných hard cases první republiky dobovou judikaturou a právní vědou. Východiskem bude výklad příkladů obsažených ve sbírkách rozhodnutí Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu (Vážného, Bohuslavova) a na nich budou demonstrovány jak interpretační a argumentační přístupy, tak i dobové politické a společenské souvislosti.Po absolvování kurzu by měl být student schopen porozumět dobovým aspektům fungování práva, pochopit a využít inspirativnost prvorepublikového právního dědictví pro současnou právní kulturu.

Osnova

Seznámení s náplní předmětu, literaturou a meziválečnou právní vědou.Právo a zákon (vztah zákona a rozhodnutí, interpretace a aplikace práva, mezery v právu, interpretační ustanovení občanských zákoníků).Právo a revoluce (vznik Československa a dalších států, recepce, unifikace, mírové smlouvy, otázky kontinuity a diskontinuity).Právo a národnost (nacionalismus, etnicita, menšiny, národnostní a jazykové právo).Právo a vlastnictví (ochrana vlastnictví, konfiskace, vyvlastnění, pozemkové reformy).Závěrečný seminář.

Literatura

doporučená literaturaČeskoslovenské právo a právní věda v meziválečném období (1918-1938) a jejich místo ve střední Evropě. ISBN 9788024617183. infoHORÁK, Ondřej. Liechtensteinové mezi konfiskací a vyvlastněním :příspěvek k poválečným zásahům do pozemkového vlastnictví v Československu v první polovině dvacátého století. 1. vyd. Praha: Libri, 2010. 287 s. ISBN 9788072774579. infoSCHELLE, Karel , Ladislav VOJÁČEK , Ondřej HORÁK , Monika HORÁKOVÁ a Jaromír TAUCHEN . Meziválečné Československo a Evropa. Karel Schelle a kolektiv. 1. vyd. Ostrava: KEY Publishing, 2008. 100 s. Právo. ISBN 978-80-87071-98-4. info

Požadavky

MP104Zk České právní dějiny || CM104Zk České právní dějiny

Garant

prof. JUDr. Ladislav Vojáček, CSc.

Vyučující

JUDr. Ondřej Horák, Ph.D.prof. JUDr. Ladislav Vojáček, CSc.Mgr. et Mgr. Lenka Šmídová MalárováMgr. Bc. Alica Virdzeková