Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Efektivní právní zastupování lékařů a pacientů v medicínských sporech (MVV57906K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVV57906K - Efektivní právní zastupování lékařů a pacientů v medicínských sporech, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

• Seznámit studenty se širokou škálou vztahových nastavení, existujících v oblasti poskytování zdravotnické péče a dále studentům objasnit, jak tato vztahová nastavení ovlivňují rozhodování uskutečňující se v této oblasti.• Představit studentům hlavní faktory ovlivňující dynamiku vztahů a charakteristiku rozhodování.• Naučit studenty rozpoznat jaký vliv má situační a vztahové nastavení na komunikaci mezi stranami. V rámci tohoto cíle pak seznámit studenty se základními pojmy a významem pojmů v komunikační oblasti (například prostor pro dohodu, vyjednávací styl, strategie a taktika vyjednávání).• Seznámit studenty s nejdůležitějšími zákonitostmi předcházení a řešení konfliktů formou vyjednávání a specifickými formami řešení konfliktu posilujícími autonomii (například mediace či facilitace). Objasnit studentům jakou roli v komunikaci hrají zájmy versus postoje, jak si stanovit vlastní cíle pro autonomní vyjednávání a jak rozpoznat motivy a ovlivnit rozhodování protistrany.• Naznačit, jak fungují některé zákonitosti komunikace, a posílit schopnosti studentů v používání efektivní komunikace. Vysvětlit a zdůraznit studentům význam mlčení a naslouchání. Rozebrat se studenty stádia vývoje konfliktu. Představit jim a pomoci jim zvládnout metody jak překonat problémy ve vztahové rovině konfliktu.

Osnova

(1) Vztahy a jejich základní charakteristika, včetně právní úpravy těchto vztahů(2) Vztahová dynamika ve smyslu jejího vlivu na rozhodování; vysvětlení rozdílu mezi zájmy a postoji; otázka vyrovnání se s pocity ovlivňujícími vyjednávání a rozhodování; problematika možných konfliktů zájmů(3) Úloha právníka v roli právního zástupce pacienta a možnosti intervence do vztahů a do rozhodování(4) Role komunikace; úloha mlčení a naslouchání; některé prvky efektivní komunikace(5) Věcná a vztahová rovina konfliktu; čtyři způsoby vysílání a přijímání sdělení; čtyři základní bariéry souhlasu a taktiky vedoucí k jejich snížení či odbourání(6) Vyjednávací taktiky soustřeďující se na řešení konfliktu; jak znesnadnit protistraně nesouhlasit pomocí přesouvání její pozornosti na věcnou část sporu a metodami rozšiřujícími prostor pro dohodu a posilujícími důvěru mezi stranami

Literatura

doporučená literaturaČERNÝ, Rudolf. Analýza konfliktního jednání a prevence komunikačních dysfunkcí ve vztahu lékař-pacient: hodnocení konfliktů v ambulancích lékařů první linie. Vyd. 1. Praha: Radix, 2011, 75 s. ISBN 978-80-86031-91-0.

Garant

Mgr. Lucie Atkinsová, LL.M.

Vyučující

Mgr. Lucie Atkinsová, LL.M.Mgr. Kamila Holoubková