Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katastr nemovitostí (MVV7916K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVV7916K - Katastr nemovitostí, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude znát teoretické a praktické poznatky z oblasti katastru nemovitostí na konci tohoto kursu. On bude schopen pracovat s prameny práva, které se katastru nemovitostí týkají. Na základě porozumění podstaty a poslání katastru nemovitostí student bude schopen vysvětlit jeho funkce a zásady vedení. On se bude orientovat ve všech formách zápisu do katastru nemovitostí, jak po teoretické, tak praktické stránce. Student bude schopen koncipovat základní právní podání a písemnosti adresované katastrálnímu úřadu. On bude schopen pracovat se soudní judikaturou a využít ji pro řešení konkrétních situací. Na základě získaných poznatků student bude schopen navrhnout a odůvodnit řešení konkrétních případových studií.

Osnova

Katastr nemovitostí jako veřejný seznam. Základní zásady vývoje evidence nemovitostí. Význam rekodifikace soukromého práva pro evidenci práv v katastru nemovitostí a jejich ochranu. Zásady vedení katastru. Pojem, funkce, cíl, předmět a obsah katastru. Správa na úseku katastru nemovitostí. Poskytování údajů z katastru. Povinnosti vlastníků a jiných oprávněných ve vztahu ke katastru nemovitostí. Obce a orgány veřejné správy ve vztahu ke katastru nemovitostí. Zápisy práv a jiných údajů do katastru – obecná východiska. Vklad, záznam, poznámka do katastru nemovitostí a jejich výmaz. Zápis jiných údajů do katastru nemovitostí. Oprava chyby v katastrálním operátu. Obnova katastrálního operátu. Pozemkové úpravy a katastr nemovitostí. Geometrický plán. Katastr nemovitostí z pohledu praxe katastrálního úřadu. Katastr nemovitostí z pohledu notáře. Katastr nemovitostí v soudní judikatuře (civilní soudnictví, správní soudnictví, ústavní soudnictví).

Literatura

Trajer,V, Trajerová, P.: Katastr nemovitostí, 2. vydání, Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s.,2010, 480 s. , ISBN 978-80-7357-481-9Novotný,M-Fiala,J-Horák,T-Oehm,J.-Holejšovský,J.: Zákon o vlastnictví bytů.Komentář. 4. vydán. Praha: C.H.Beck,2011,ISBN 978-80-7400-363-9,600 s.BRADÁČ, Albert a Josef FIALA . Věcná břemena od A do Z : [podle stavu k 1.1.2006]. / Albert Bradáč ... [et al.]. 3. aktualiz. vyd. Praha: Linde, 2006. 331 s. bez. ISBN 80-7201-572-9. infoTRAJER, Václav. Katastr nemovitostí v otázkách a odpovědích. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: ASPI, 2005. 186 s. ISBN 80-7357-117-X. info

Požadavky

! MV918Zk Katastr nemovitostí

Garant

doc. JUDr. Ivana Průchová, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Josef Fiala, CSc.doc. JUDr. Ivana Průchová, CSc.Ing. Naděžda Vitulováprof. JUDr. Josef Fiala, CSc.doc. JUDr. Ivana Průchová, CSc.Ing. Naděžda VitulováMgr. Vojtěch Vomáčka, Ph.D.JUDr. Radim Kostík, Ph.D.Mgr. Dominik Židek