Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace justice a soudní procesy (NP204Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NP204Zk - Organizace justice a soudní procesy, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět organizaci rezortu justice a institutům procesněprávní regulace, které jsou významné pro činnost pracovníků působících ve veřejné správě. V tomto rámci bude jejím účelem seznámení posluchačů jednak s řízením podle občanského soudního řádu, soudního řádu správního a trestního řádu. Ve výuce předmětu je kladen důraz rovněž na evropskou dimenzi dané problematiky.

Osnova

1. Právo procesní a hmotné. Vzájemný vztah. Evoluce právní úpravy na území České republiky.2. Rezort spravedlnosti, jeho organizace. Působnost ministerstva spravedlnosti.3. Justice a její postavení v systému veřejné moci. Soustava soudů v České republice. Působnost a příslušnost. Postavení soudce, vyššího justičního úředníka, asistenta soudce, soudní správy a justiční stráže. Organizační struktura soudu.4. Soustava státních zastupitelství. Působnost a příslušnost. Postavení státního zástupce, vyššího úředníka státního zastupitelství a dalších složek státního zastupitelství. Organizace státního zastupitelství.5. Právnické profese jako svobodná povolání. Advokacie, notářství, soudní exekutoří - jejich postavení, oprávnění. Základy profesní etiky. Právní služba v prostředí evropského práva.6. Zásady procesního práva.7. Základní společné instituty procesněprávní regulace v právním řádu České republiky.8. Specifika civilního procesu.9. Specifika trestního procesu.10. Specifika správního soudnictví.11. Opravné prostředky v procesním právu a výkon soudních rozhodnutí.12. Evropský soudní prostor.

Literatura

STAVINOHOVÁ, Jaruška a Petr LAVICKÝ . Základy civilního procesu. 1. vydání, 2. dotisk. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 124 s. Edice učebnic. ISBN 978-80-210-5062-4. infoNETT, Alexandr a Marek FRYŠTÁK . Trestní právo procesní : multimediální učební text. / Alexandr Nett ... [et al.]. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 92 s. (Edice multimediálních pomůcek PrF MU ; č. 12). ISBN 80-210-3720-2. infoSTAVINOHOVÁ, Jaruška a Petr HLAVSA. Civilní proces a organizace soudnictví. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2003. 660 s. ISBN 80-7239-155-0. infoPÍTROVÁ, Lenka a Richard POMAHAČ. Evropské správní soudnictví. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1998. xv, 343 s. ISBN 80-7179-183-0. infoMACUR, Josef. Správní soudnictví a jeho uplatnění v současné době. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1992. 157 s. ISBN 80-210-0484-3. info

Garant

JUDr. Petr Lavický, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Marek Fryšták, Ph.D.Mgr. Miloslav HrdličkaJUDr. Petr Lavický, Ph.D.Mgr. Tereza Pondikasovádoc. JUDr. Jaruška Stavinohová, CSc.JUDr. Veronika Kudrová, Ph.D.Mgr. Michal MatoušMgr. Martina Mušálková