Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní a evropské právo pro veřejnou správu (NP207Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NP207Zk - Mezinárodní a evropské právo pro veřejnou správu, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá základní znalosti o povaze mezinárodního práva a o Evropské unii - jejím fungování a jejím právním systému, včetně jeho vztahu k národnímu právu ČR.

Osnova

1. Úvod do mezinárodního práva - podstata, charakter, zvláštnosti, stát jako subjekt2. Mezinárodní smlouva jako pramen mezinárodního i vnitrostátního práva3. Evropská unie - charakteristika, nadstátnost, vývoj, pravomoci, institucionální struktura4. Právo EU - charakteristika, prameny5. Aplikace práva EU v členských státech - přednost, přímý účinek, nepřímý účinek, odpovědnost Francovich6. Vynucování práva EU, typy řízení před Soudním dvorem EU, průběh řízení, typy rozhodnutí7. Vnitřní trh EU (4 základní svobody)8. Prostor svobody, bezpečnosti a práva9. EU jako celní unie10. Harmonizace daní v EU11. Ochrana lidských práv v EUStudijní literatura:Okruhy 1 – 2 v rozsahu skript Týč: Úvod do mezinárodního a evropského práva („žlutá skripta“).V. Týč: Úvod do mezinárodního a evropského práva, MU (skripta), 2. vydáníDále:V. Týč: Základy práva EU pro ekonomy, Leges, 2010 (6. vydání)Úplné znění sv. 1025 (Evropské právo, základní dokumenty)

Literatura

V. Týč: Základy práva EU pro ekonomy, Leges, 2010 (6. vydání)TÝČ, Vladimír . Úvod do mezinárodního a evropského práva. 4. dotisk 2. akt. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 99 s. Edice učebnic PrF MU č. 444. ISBN 978-80-210-5163-8. info

Požadavky

! OBOR ( PR )

Garant

prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Filip Křepelka, Ph.D.JUDr. David Sehnálek, Ph.D.prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc.