Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné finance – ekonomické souvislosti (NV202K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NV202K - Veřejné finance – ekonomické souvislosti, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Veřejné finance se bude zabývat ekonomickými aspekty veřejných financí a veřejného sektoru. Pozornost bude zaměřena na celou rozpočtovou soustavou, především pak na státní rozpočet a jeho nejdůležitější zdroje příjmů a výdajů. Na příkladech budou rovněž vysvětleny příčiny selhání trhu a příčiny selhání státu. Studenti by měli být po absolvování tohoto předmětu schopni: analyzovat současné problémy veřejných financí analyzovat státní příjmy a výdaje nabízet nová řešení v oblasti fiskální politiky vymezit souvislosti mezi státním rozpočtem a rozpočty územně nižších samosprávných celků. Dále by měl být schopen aplikovat znalosti z oblasti veřejných financí na soukromý sektor.

Osnova

Úvod k veřejným financím Veřejný sektor, veřejné statky Veřejný rozpočet Státní rozpočet a rozpočty územně nižších samosprávných celků, mimorozpočtové fondy Sociální zabezpečení Daňový systém Fiskální politika

Literatura

TOMÁŠKOVÁ, Eva. Veřejné finance. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 115 s. ISBN 80-210-4177-3. info

Požadavky

! OBOR ( PR )

Garant

JUDr. Ivana Pařízková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Blažek, CSc.Ing. Alena Kerlinová, Ph.D.JUDr. Ing. Libor Kyncl, Ph.D.JUDr. Ivana Pařízková, Ph.D.Ing. Eva Tomášková, Ph.D.Ing. Alena Kerlinová, Ph.D.