Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní informatika ve veřejné správě (NV205K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NV205K - Právní informatika ve veřejné správě, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí a orientace v práci se zdroji právních informací se zaměřením na veřejnou správu. Po absolvování bude student schopen:-vyhledat potřebné právní informace na internetu,-dobře se orientovat v právních informačních systémech ASPI, Codexis a Beck-online,-vyhodnotit spolehlivost a aktuálnost nalezených informací,-vyhledávat a zpracovávat potřebné prameny pro své další studium,-správně citovat prameny a zpracovat rešerši ke zvolenému tématu.

Osnova

Úvod a opakování základů práce s právními informačními systémy. ASPI, Codexis, Beck-online - řešení aktuálních příkladů.Online informace pro právní praxi (předpisy, informace o subjektech, evropské právo...).Knihovnické informační zdroje, citační norma a fakultní citační směrnice, tvorba rešerše.Rekodifikace a její odraz na internetu a v právních informačních systémech - ASPI, Codexis, Beck-online, IRIS - elektronické úzetko.Elektronizace soudnictví. Práce s judikaturou NSS.Zpracování judikatury v právních informačních systémech a přístup online.Novinky v právních informačních systémech ASPI, Codexis a Beck-online se zaměřením na veřejnou správu a samosprávu. Přístup k judikatuře a k odborné literatuře v PIS a v využití systémů k tvorbě rešeršeDalší nástroje pro právní praxi - vzory smluv, komentáře, kalkulačky, poznámky, záložky... .

Literatura

povinná literaturaŠAVELKA, Jaromír , Matěj MYŠKA , Adam PTAŠNIK a Danuše SPÁČILOVÁ . Právní informační systémy. Vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2011. 259 s. ISBN 978-80-7399-248-4. infodoporučená literaturaPTAŠNIK, Adam. Automatizované zpracování právních textů. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2007. 168 s. ISBN 978-80-87071-47-2. infoCVRČEK, František. Právní informatika. Praha: Ústav státu a práva AV ČR, 2010. 371 s. ISBN 9788073802684. info

Požadavky

! OBOR ( PR )Základní znalost práce na PC.

Garant

JUDr. Danuše Spáčilová

Vyučující

JUDr. Matěj Myška, Ph.D.Mgr. Bc. Adam Ptašnik, Ph.D.JUDr. Danuše SpáčilováMgr. Václav StupkaMgr. Pavel Loutocký, BA (Hons)