Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie cestovního ruchu (Z0042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z0042 - Geografie cestovního ruchu, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje s hlavními problémy řešenými v geografii turismu. Součástí kursu je i osvojení nejčastěji používaných analytických metod.Výstupy z učení lze formulovat následujícím způsobem: kompetence k analýze základní jevů a procesů řešených v geografii turismu; kompetence k aplikaci základních metod výzkumu turismu z pohledu geografie turismu; kompetence k interpretaci základních výsledků výzkumu.

Osnova

Témata přednášek:1. Úvod (terminologie, členění turismu, geografie turismu).2. Vznik a vývoj turismu.3. Geografická distribuce turismu ve světě.4. Geografická distribuce turismu v ČR.5. Potenciál krajiny pro cestovní ruch (lokalizační, selektivní a realizační předpoklady).6. Poptávka a spotřeba v cestovním ruchu (motivace turismu, základní formy spotřeby v turismu - masový a postfordistický turismus).7. Dopady a důsledky turismu (ekonomické, sociální a environmentální dopady).Témata cvičení:1. Referáty na různá témata týkající se problematiky řešené v rámci geografie cestovního ruchu.2. Způsob organizace cestovního ruchu v krajích v ČR.3. Zhodnocení atraktivity území ČR pro cestovní ruch motivovaný různými účely.4. V případě dostatku času: vlastní teréní šetření na téma "Turismus v ČR" a jeho interpretace.

Literatura

HALL, C. Michael a Stephen J. PAGE. The geography of tourism and recreation :environment, place and space. 2nd ed. London: Routledge, 2002. x, 399 s. ISBN 0-415-25081-1. infoKUNC, Josef , Václav TOUŠEK , Jiří VYSTOUPIL , Petr DANĚK , Pavel KLAPKA , Ondřej MULÍČEK , Daniel SEIDENGLANZ , Zdeněk SZCZYRBA , Michal VANČURA , Antonín VĚŽNÍK , Milan VITURKA a Petr TONEV . Ekonomická a sociální geografie. 1. vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2008. 411 s. učebnice vysokých škol. ISBN 978-80-7380-114-4. infoThe new Europe :economy, society and environment. Edited by David Pinder. Chichester: John Wiley & Sons, 1998. ix, 494 s. ISBN 0-471-97123-5. infoGALVASOVÁ, Iva , Jan BINEK , Jan HOLEČEK , Kateřina CHABIČOVSKÁ a Zdeněk SZCZYRBA . Průmysl cestovního ruchu. 1.vyd. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2008. 264 s. ISBN 978-80-87147-06-1. URL infoVYSTOUPIL, Jiří , Andrea HOLEŠINSKÁ , Josef KUNC , Jaroslav MARYÁŠ , Daniel SEIDENGLANZ , Martin ŠAUER , Petr TONEV a Milan VITURKA . Atlas cestovního ruchu České republiky. 1. vyd. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2006. 156 s. ISBN 8023972561. info

Požadavky

Z3090 Humánní geografie

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

Mgr. Daniel Seidenglanz, Ph.D.Mgr. Lukáš Báča