Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení z geomorfologie, pedogeografie a biogeografie (Z0073)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z0073 - Terénní cvičení z geomorfologie, pedogeografie a biogeografie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Mapovací kurs je primárně zaměřen na praktickou aplikaci a osvojení poznatků z předmětů Geomorfologie, Pedogeografie a Biogeografie, které jsou vyučovány během jarního semestru a Mapovací kurs na ně bezprostředně navazuje.Studenti se mají naučit:rekognoskaci terénu;mapovat vybrané tvary georeliéfu, odvrtat a popsat pedologické sondy;zpracovat fytocenologický snímek a mapu vegetace.

Osnova

Obsah předmětu Mapovací kurs spočívá v následujících krocích:1. Analýza topografických map a leteckých snímků mapovaného území. Seznámení s topografií území. Sestavení předběžného inventárního seznamu tvarů reliéfu nacházejících se v území.2. Vizuální vymezení elementárních forem georeliéfu ve vrstevnicové topografické mapě, zpracování předběžné mapy elementárních geoforem.3. Ověřování elementárních geoforem v terénu, geomorfologické mapování.4. Mapování půdního pokryvu (půdních typů) v navštíveném území, výkop půdní sondy a popis půdního profilu.5. Zpracování jednoduchého fytocenologického snímku a vegetačního profilu svahem.6. Zpracování mapy vegetace (tzv. biotopů) a/nebo mapy rozšíření vybraných rostlin určeného území.7. Dopracování finální verze geomorfologické mapy a zpracování čistopisu map a profilů.Přesná náplň kursu je odvislá od místa konání a počasí.

Literatura

DEMEK, Jaromír. Nauka o krajině. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. 234 s. infoDEMEK, Jaromír. Obecná geomorfologie. IV. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 141 s. infoZEMAN, Antonín a Jaromír DEMEK. Kvartér : geologie a geomorfologie. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. 192 s. + 1. infoAMBROS, Zdeněk a Jan ŠTYKAR. Geobiocenologie. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická universita, 1999. 63 s. ISBN 80-7157-397-3. infoBUČEK, Antonín a Jan LACINA. Geobiocenologie. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická universita, 1999. 240 s., 5. ISBN 80-7157-417-1. info

Požadavky

NOW ( Z0051 Geomorfologie ) || Z0051 Geomorfologie Připravenost na fyzicky náročnější práci v terénu.

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Máčka, Ph.D.RNDr. Martin Culek, Ph.D.