Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení z fyzické geografie (Z0123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z0123 - Terénní cvičení z fyzické geografie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Terénní cvičení přímo navazuje na předmět Fyzická geografie absolvovaný v prvním semestru. Cílem je seznámení s probranými jevy a procesy na reálných příkladech v krajině. Personálně je cvičení zabezpečováno dvěma vyučujícími, kteří se věnují dílčím disciplínám fyzické geografie - geomorfologie, pedogeografie a biogeografie (dr. Máčka), meteorologie, klimatologie a hydrologie (dr. Šulc). Cvičení má podobu exkurze kombinované s praktickými aktivitami na vybraných lokalitách jižní Moravy. Navštívená místa jsou volena tak, aby postihovala charakteristické typy krajin jižní Moravy. Obsahem je cvičení zaměřeno na seznámení s geologickým podložím, geomorfologické mapování, průzkum půd a popis půdních profilů, mapování rostlinné složky geobiocenóz, mapování využití země, aj.Výukové výstupy předmětu jsou následovné:- předvést fyzicko-geografické jevy a procesy na konkrétních lokalitách v terénu;- procvičit vybrané metody terénního fyzickogeografického výzkumu.

Osnova

Exkurze a navazující praktické aktivity zahrnují zejména následující tématické okruhy (část geomorfologie, pedogeografie, biogeografie):1. Seznámení s horninovým složením oblasti a jeho geologickou minulostí, hledání vazeb mezi litologií, půdami a organizmy v ekosystémech, hledání vazeb mezi geologickou stavbou a reliéfem.2. Mapování mezo- a mikroreliéfu, vymezování elementárních jednotek reliéfu z map a jejich ověřování v terénu, srovnání geomorfologických procesů v různých reliéfových jednotkách.3. Mapování půdního pokryvu na malém území, popis půdního profilu v kopané půdní sondě.4. Popis rostlinné složky geobiocenózy, fytocenologický snímek.6. Syntéza, vymezení základních geoekologických jednotek v navštíveném území.7. Vymezení kategorií využití země na základě leteckých snímků a topografických map, mapování využití země a krajinné struktury v navštíveném území, hodnocení ekologické stability území.

Literatura

STRAHLER, Alan H. a Arthur Newell STRAHLER. Introducing physical geography. 3rd ed. New York: John Wiley & Sons, 2003. xix, 684 s. ISBN 0-471-23800-7. infoFORMAN, Richard T. T. a Michel GODRON. Krajinná ekologie. Translated by Jan Těšitel. Vyd. 1. Praha: Academia, 1993. 583 s. ISBN 80-200-0464-5. infoDEMEK, Jaromír. Vybrané kapitoly z krajinné ekologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1999. 102 s. ISBN 80-210-2168-3. infoDEMEK, Jaromír. Nauka o krajině. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982. 234 s. info

Požadavky

KREDITY_MIN ( 10 ) && ( Z2011 Metody geografického výzkumu || NOW ( Z2011 Metody geografického výzkumu ))

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Máčka, Ph.D.