Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Synoptická meteorologie (Z4117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z4117 - Synoptická meteorologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu jsou prezentovány zákonitosti rozvoje atmosférických procesů s cílem specifikovat jejich budoucí vývoj a vypracovat prognozu synoptické situace, která určuje konkrétní stav počasí a hodnoty jednotlivých meteorologických prvků.

Osnova

Předmět a hlavní úkoly synoptické meteorologie, pracovní metody. Základní pojmy, cirkulace atmosféry, termobarické pole atmosféry (rozbory výškových povětrnostních map, advekční změny propudění ve volné atmosféře), vzduchové hmoty (podmínky vzniku a trvání, transformace VH, klasifikace VH), frontální zóny a fronty (frontogeneze a frontolýza, klasifikace front, vliv orografie), tlakové útvary (jejich dělení, stadia vývoje), principy analýzy povětrnostních map. Prognóza synoptické situace (zdroje informací - přízemní, výškové, DPZ; druhy předpovědí, pracovní postupy). Využití modelů v synoptické meteorologii.

Literatura

Zverev, A.V. Synoptická meteorológia. Alfa, Bratislava, 1986, 712 s.Materiály Českého hydrometeorologického ústavu a WMO.STRAHLER, Alan H. a Arthur Newell STRAHLER. Introducing physical geography. 3rd ed. New York: John Wiley & Sons, 2003. xix, 684 s. ISBN 0-471-23800-7. infoBEDNÁŘ, Jan. Meteorologie. Vyd. 1. Praha: Portál, 2003. 223 s. ISBN 80-7178-653-5. info

Požadavky

Předmět navazuje na předcházející přednášky z meteorologie, klimatologie a úvodu do studia geografie. Předpokládají se rozšířené znalosti z matematiky a fyziky.

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

RNDr. Miroslav Kolář, CSc.