Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika ve veřejné správě (Z7262)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z7262 - Geoinformatika ve veřejné správě, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se současným stavem nasazení geoinformačních technologií ve veřejné správě. Pozornost je věnována technologickým a datovým aspektům využití geografickým dat, hlavním oblastem aplikací a současné strategii užití. Po absolvování předmětu budou studenti schopni prozumět problematice strategie zavádění, užití a poskytování geografických dat ve veřejné správě.

Osnova

1. Úvod do geoinformační problematiky ve veřejné správě – vymezení pojmů, historie;2. Možnosti geoinformačních technologií ve veřejné správě;3. Centrální veřejná správa, registry a jejich vazba na prostorová data;4. Strategie nasazení GI na krajských úřadech a jejich odborech;5. Nasazení GI na městských úřadech a ORP;6. Základní zdroje prostorových dat pro veřejnou správu - Katastr nemovitostí, katastrální mapa, digitální technická mapa, ZABAGED;7. Tematické zdroje prostorových dat pro veřejnou správu – územní plány, informace o životním prostředí, dopravní informace;8. Geoinformační technologie ve veřejné správě – strategie, vybavenost, užití;9. Státní informační politika, strategie užití prostorových informací, NGII.

Literatura

doporučená literaturaKONEČNÝ, Milan , Petr KUBÍČEK a Miroslav KOLÁŘ . Globální geoinformační infrastruktury. In Datové infrastruktury pro prostorově informační společnost. první. Brno: Masarykova univerzita, 2012. s. 15-18, 4 s. ISBN 978-80-210-6014-2. info

Požadavky

PROGRAM ( N - GK ) || KREDITY_MIN ( 90 )

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Kubíček, CSc.