Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace v regionální a sociální geografii (Z7890)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z7890 - Aplikace v regionální a sociální geografii, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen prakticky, pozornost je věnována především nejdůležitějším aplikacím používaným v regionální a sociální geografii. Hlavním cílem kurzu je zvládnutí aplikací metod vícerozměrné statistické analýzy, metod prognózování (zejména populačního vývoje) a metod tvorby strategických územních dokumentů. Na konci kurzu získá absolvent dovednosti potřebné pro vedoucí pracovníky na odborech regionálního rozvoje krajských úřadů či Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Osnova

Témata přednášek:1. Proměna přístupů k metodám a aplikacím v humánní geografii.2. Metody prognóz populačního vývoje 1 (kohortně komponentní metoda)3. Metody prognóz populačního vývoje 2 (další metody).4. Diskriminační analýza a její využití v sociální a regionální geografii.5. Shluková analýza a její využití v sociální a regionální geografii.6. Faktorová analýza a její využití v sociální a regionální geografii.7. Základy práce s velkými soubory HG dat.8. HDP krajů a situace na trhu práce.9. Odhady struktury zaměstnanosti, specializace, diverzifikace.10. Tvorba strategických a programových dokumentů týkajících se rozvoje regionů různé hierarchické úrovně.11. Regresní analýza a příklady její aplikace v sociální geografii a geografii voleb.12. Percepce prostoru a příklad aplikace map prostorových preferencí v prognóze migračních proudů.

Literatura

HEBÁK, a kol. Vícerozměrné statistické metody 2. Praha: Informatorium Praha, 2005. infoHEBÁK, Petr. Vícerozměrné statistické metody 3. Praha: Informatorium, 2005. ISBN 80-7333-039-3. infoHERNANDEZ, Michael J. a John VIESCAS. Myslíme v jazyku SQL :tvorba dotazů. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 378 s. ISBN 80-247-0899-X. infoROWLAND, D. T. Demographic methods and concepts. 1st ed. Oxford: Oxford University Press, 2003. xiv, 546 s. ISBN 0-19-875263-6. infoJak se vyrábí sociologická znalost :příručka pro uživatele. Edited by Miroslav Disman. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 374 s. ISBN 80-246-0139-7. info

Požadavky

PROGRAM ( N - GK )

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

RNDr. Petr Daněk, Ph.D.Mgr. Ondřej Mulíček, Ph.D.Mgr. Daniel Seidenglanz, Ph.D.Mgr. Ivan Andráško, PhD.