Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mapové zdroje (Z8105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z8105 - Mapové zdroje, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat přehled o stávajících analogových a digitálních zdrojích, jež jsou využívány v kartografii a geoinformatice, včetně zdrojů statistických. Tento přehled je podán ve třech horizontech, a sice ČR, Evropa (země EU a ostatní země) a svět. Pozornost je věnována i integraci dat v rámci prostorových datových a informačních infrastruktur a možnostem využití dat, informací a znalostí ze stávajících prostorově orientovaných globálně orientovaných projektů.

Osnova

1. Přehled a struktura zdrojů pro kartografii a geoinformatiku2. Analogové zdroje v kartografii: mapové sbírky, analogová mapová a atlasová díla3. Státní mapová díla, významná produkce map a atlasů v soukromém sektoru (autoatlasy, turistické mapy, aj.)4. Digitální zdroje dat; data, informace a znalosti na Internetu; elektronické atlasy5. ČR a budování digitálních datových zdrojů: civilní a vojenský sektor (ZABAGED, DMR, aj.)6. Jednotné digitální mapové dílo ČR: teoretické předpoklady, koncepce, praktické požadavky; implementace.7. Digitální fotogrammetrie a mapová díla v ČR.8. Evropa: digitální mapové zdroje v rámci Evropské unie (SABE, MEGRIN, PETIT, aj.)9. Evropa: digitální zdroje dat a informací v zemích mimo EU: ABDS, aj.10. Tvorba, koncepce a implementace Evropské geografické informační infrastruktury11. Statistické zdroje v ČR, EU (Euroistat aj.) a ve světě (OSN, FAO, aj.)12. Svět: Globální mapování a Globální prostorová datová infrastruktura.13. Svět: Digitální planeta Země a Geografická datová báze OSN.Cvičení je realizováno formou prezentací studentů na omezený počet okruhů vztažených k mapovým zdrojům. Hondotí se nejen úroveň obsahu prezentace, ale také samotný způsob vědecké prezentace. Po skončení prezentace jsou cvičícím kladeny doplňující otázky a na závěr jím vyjádřena konstruktivní kritika pro další rozvoj prezentace daného studenta.

Literatura

Voženílek,V.(2005): Cartography for GIS, Geovisualisation and Map Communication, 1. vyd., Vydavatelstvi Univerzity Palackého, Olomouc, ISBN 80-244-1074-8, 142 s.http://www.iscgm.org/cgi-bin/fswiki/wiki.cgihttp://www.cuzk.czhttp://www.gmes.info/Peterson, M.P., ed. (2003): Maps and the Internet, Elsevier, International Cartographic Association Series, 468 p. ISBN:0080442013VEVERKA, Bohuslav. Topografická a tematická kartografie. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 1988. 298 s. info

Požadavky

Z2062 Geografická kartografie

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milan Konečný, CSc.Mgr. Barbora Gajdošíková