Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dálkový průzkum Země (Z8108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z8108 - Dálkový průzkum Země, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit podstatu, přednosti a nedostatky dat dálkového průzkumu Země, které jsou vysvětleny v jednotlivých lekcích. Bude schopen vysvětlit, kdy použít jednotlivá data a metody s ohledem na jejich časové, prostorové, spektrální a radiometrické rozlišení, předkládat racionální odůvodnění o podmínkách využití dat DPZ. Měl by být schopen kvalifikovaných rozhodnutí týkajících se přípravy dat, aplikací základních metod zpracování obrazu a na základě nabytých znalostí interpretovat a verifikovat výsledky analýz.

Osnova

1. Definice dálkového průzkumu Země a jeho význam, rozdělení metod DPZ.2. Fyzikální podstata dálkového průzkumu Země. Základní zákony záření3. Spektrální chování objektů. Spektrální křivky odrazivosti základních druhů povrchů.4. Letecké snímkování, projekt snímkového letu, charakteristika letecké fotografie.5. Nekonvenční způsoby zobrazování zemského povrchu. Družicové systémy.6. Základní charakteristika digitálního obrazového záznamu.7. Dálkový průzkum Země v teplotní části spektra a vzhled termálních obrazových záznamů.8. Dálkový průzkum Země v mikrovlnné části spektra a vzhled radarových obrazových záznamů. Radarové systémy.9. Přehled vybraných družicových systémů, meteorologické družice a jejich produkty.10. Přehled vybraných družicových systémů, družice pro výzkum přírodních zdrojů Země.11. Zjišťování změn pomocí materiálů DPZ.12. Základní oblasti využití dat DPZ, aplikace v různých oblastech lidské činnosti.13. Mapování s využitím dat DPZ, domácí a mezinárodní projekty, zdroje dat.

Literatura

LILLESAND, Thomas M., Ralph W. KIEFER a Jonathan W. CHIPMAN. Remote sensing and image interpretation. 5th ed. Hoboken, N.J.: John Wiley & Sons, 2004. xiv, 763 s. ISBN 0-471-15227-7. infoCAMPBELL, James B. Introduction to remote sensing. New York: Guilford Press, 1987. xxiv, 551. ISBN 0-89862-776-1. infoAdvances in environmental remote sensing. Edited by F. Mark Danson - Stephen E. Plummer. Chichester: John Wiley & Sons, 1995. 184 s. ISBN 0-471-95464-0. infoDOBROVOLNÝ, Petr. Dálkový průzkum Země. Digitální zpracování obrazu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 208 s. ISBN 80-210-1812-7. infoLILLESAND, Thomas M. a Ralph W. KIEFER. Remote sensing and image interpretation. 3rd ed. New York: John Wiley & Sons, 1994. 750 s. ISBN 0-471-57783-9. info

Požadavky

KREDITY_MIN ( 60 )

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

Ing. Kateřina Tajovská, Ph.D.