Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní GIS – volně dostupné programy a data (Z8149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z8149 - Alternativní GIS – volně dostupné programy a data, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s volně dostupnými programy a daty z oblasti geografických informačních systémů. Tento předmět nemá přesvědčit studenty, že „open-source“ programy jsou jediná správná volba. Účelem je rozšířit portofolio znalostí studentů o další programy a ukázat řešení pro využití GIS, tvorbu a správu prostorových dat a pro provádění jednoduchých analýz v případě, kdy není technicky nebo ekonomicky účelné použít komerční program.Po absolvování předmětu budou studenti schopni vzájemně kombinovat různé volně dostupné programy - databáze, desktop GIS, analytické nástroje atd. – a sestavit z nich funkční celek umožňující základní analýzy i tvorbu map. Zároveň budou znát volně dostupné zdroje prostorových dat.

Osnova

Základní pojmy, přehled a historie volně dostupných GISQuantumGISGRASS GISPostgreSQL+PostGISQuantumGIS ServerDalší programy a rozšířeníVolně dostupná data, přehled českých a zahraničních zdrojůOpen Street Map

Literatura

Manuály k programům QuantumGIS, PostGIS, GRASS GIS a dalším

Požadavky

PROGRAM ( N - GK )|| PROGRAM ( N - EB )|| PROGRAM ( N - MA )|| PROGRAM ( N - CH )Student musí mít před začátkem předmětu základní znalosti programů GIS. Musí být schopen provádět jednoduché prostorové analýzy (např. clip, buffer) a tvořit a upravovat data a vytvářet základní typy map.

Garant

RNDr. Vladimír Herber, CSc.

Vyučující

Mgr. Radim Štampach, Ph.D.