Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování v geoinformatice (Z8154)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z8154 - Programování v geoinformatice, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními postupy programování a jejich využitím při práci s dostupným GIS software. Základní část kurzu a je věnována jazyku Visual Basic a prostředí ArcGIS. Mimo základních konstruktů jazyka Visual Basic bude proveden i přehled programového rozhraní, datového modelu a elementárních funkcí ArcGIS. V závěru kurzu bude pozornost věnována prostředí OpenJump a programovacímu jazyku JAVA.

Osnova

1. Principy objektově orientovaného programování2. Cykly a větvení3. Základní prvky Visual Basicu I.4. Základní prvky Visual Basicu II.5. Skriptovací prostředí v v ArcGIS6. Datový model ArcGIS7. Skriptování funkcí v ArcGIS principy8. Skriptování funkcí v ArcGIS základní funkce9. Struktura programovacího jazyka JAVA10. Modelování geografických dat v knihovně JTS11. Tvorba uživatelských funkcí v JTSOsnova cvičení1. Možnosti automatizace v prostředí ArcGIS Desktop (kalkulace, Model Builder).2. Základy programovacího jazyka Visual Basic.3. Datové typy, proměnné, příkazy.4. Podmínky, cykly.5. Procedury, funkce,ladění programu.6. Základy objektově orientovaného programování.7. Využití základních komponent (Label, EditBox, Button, CheckBox), obsluha událostí v ArcGIS Desktop.8. Implementace nástrojů rozšiřujících možností práce v prostředí ArcGIS Desktop.9. Zpracování dat v personal geodatabase.10. Automatizované zpracovaní dat pomocí ArcGIS Extensions.11. Automatizovaná úprava geometrie prostorových dat.

Literatura

http://edndoc.esri.com/arcobjects/9.2/welcome.htmECKEL, Bruce. Myslíme v jazyku Java :knihovna programátora. Praha: Grada, 2001. 431 s. ISBN 80-247-9010-6. infoALBRECHT, Bob a Karl ALBRECHT. Teach yourself visual basic. Berkeley: McGraw-Hill, 1996. xiv, 494 s. ISBN 0-07-882078-2. info

Požadavky

KREDITY_MIN ( 90 )

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

Mgr. Karel Staněk, Ph.D.Mgr. Adam Mertel