Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická kartografie (Z8155)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z8155 - Analytická kartografie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s analytickým přístupem ke tvorbě mapových děl. Vedle základních principů jsou těžištěm kurzu metody automatizované kartografické generalizace. Pozornost je také věnována integraci mapových děl, automatizovaném umisťování textů a využití metod umělé inteligence v kartografii.

Osnova

1. Principy analytické kartografie2. Mapové struktury a jejich transformace3. Analytický přístup ke kartografické generalizaci4. Klasifikace mapového pole5. Klasifikace tvarů mapových prvků6. Bezkontextová automatizovaná generalizace7. Kontextová automatizovaná generalizace8. Specifika automatizované generalizace tématických map9. Automatizovaná integrace mapových děl10. Automatizované umisťování textů11. Generování anamorfóz12. Využití expertních systémů v kartografii13. Využití neuronových sítí v kartografiiOsnova cvičení:Cvičení budou zaměřena na následující témata:-seznámení se s alternativním GIS programem OpenJump-seznámení a vzájemné srovnání generalizačních nátrojů programů ArcGIS a OpenJump-vyhledávání konfliktů v mapách-výběr prvků pomocí Topferova zákona-zjednodušování průběhu křivek a hranic polygonů-odsuny křivek a amalgamace polygonů-zjednodušování tvarů budov-odsuny a amalgamace budovV průběhu semestru budou provedeny dva průběžné testy a budou zadány 2-3 elaboráty. Podmínkou pro získání zápočtu bude odevzdání všech elaborátů a splnění průběžných testů.Cvičení budou probíhat v programových prostředích OpenJump a ArcGIS.Literatura pro cvičení:Příručky a technická dokumentace generalizačních nástrojů pro OpenJump a ArcGIS. Další vhodná literatura a zdroje budou studentům poskytnuty ve Studijních materiálech Informačního systému v průběhu semestru.

Literatura

JOAO, Elsa Maria. Causes and consequences of map generalisation. London: Taylor & Francis, 1998. xv, 266 s. ISBN 0-7484-0777-4. infoAlgorithmic foundations of geographic information systems. Berlin: Springer-Verlag, 1997. xiv, 287 s. ISBN 3-540-63818-0. info

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

Mgr. Karel Staněk, Ph.D.Mgr. Peter Ondrejka