Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Povodňová rizika (Z8778)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z8778 - Povodňová rizika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení s problematikou povodňových rizik v kontextu právních norem ČR a EU. Jsou objasněny základní pojmy a postupy rizikové analýzy a dále postupy navržené pro vyhodnocování a zvládání povodňových rizik v ČR.V rámci cvičení jsou prakticky aplikovány jednotlivé metodiky spojené s povodňovými riziky používané v současnosti v České republice. Důraz je kladen na využití nástrojů GIS.Student bude po absolvování předmětu schopen:vysvětlit základní pojmy spojené s povodňovými rizikyvysvětlit základní postupy rizikové analýzypomocí nástrojů GIS aplikovat postupy aktuálních metodik spojených s problematikou povodňových rizik v ČR (jako např. předběžné vyhodnocení povodňových rizik, metoda matice rizika, stanovení erozního smyvu, identifikace kritických bodů, vyjádření rizika na základě potenciálních škod.

Osnova

1. Úvod do problematiky povodňových rizikpovodňová rizika – základní pojmy a koncepceteoretické základy rizikové analýzyzákonné normy ČR a EU a povinnosti z nich vyplývajícízákladní zdroje geografických dat2. Předběžné vyhodnocení povodňových rizikcvičení: identifikace oblastí s významným povodňovým rizikem3. Mapy povodňového nebezpečícvičení: mapy hloubek a mapy rychlostí4. Semikvantitativní vyjádření povodňových rizik (metoda matice rizika)Mapa povodňového ohrožení (cvičení: aplikace metody matice rizika)Vyjádření zranitelnost území (cvičení: vyjádření zranitelnosti území na podkladě ÚPD a dalších dostupných zdrojů informací)Mapa povodňového rizika (cvičení: prostorové vyjádření povodňového rizika)5. Rizika z přívalových povodnírozbor odtokových poměrů (cvičení: sklonitost, land-use, geologické a půdní poměry, akumulace odtoku, délky odtoku)stanovení erozního smyvu (cvičení: výpočet hodnoty erozního smyvu v modelovém území)identifikace území s potenciálním rizikem přívalových povodní (cvičení: stanovení tzv. kritických bodů v území z pohledu přívalových povodní)6. Kvantitativní vyjádření povodňových rizik (odhad potenciálních škod)cvičení: vyjádření rizika na základě potenciálních škod7. Systémy opatření na zmírnění negativních účinků povodnícvičení: stanovení parametrů jednotlivých prvků sytému8. Exkurze na VUT Brno FAST, Laboratoř vodohospodářského výzkumu (hydraulický model)

Literatura

povinná literaturaSměrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES ze dne 23. října 2007 O vyhodnocování a zvládání povodňových rizik (text s významem pro EHP)Metodika tvorby map povodňového nebezpečí a povodňových rizik. VÚV TGM, Praha 2009.Návrh metodiky předběžného vyhodnocení povodňových rizik v České republice. VÚV TGM, Praha.

Požadavky

PROGRAM ( N - GK ) || PROGRAM ( D - GR4 )Pro úspěšné zvládnutí praktických cvičení se předpokládá pokročilá znalost ArcGIS

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

Mgr. Pavla Štěpánková, Ph.D.RNDr. Vladimír Herber, CSc.