Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přeshraniční problematika (Z9876)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Z9876 - Přeshraniční problematika, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V kurzu je věnována pozornost územnímu vymezení příhraničních regionů, studiu hranice (např. zprostředkující funkce) a hraničního efektu, geografickému potenciálu a regionální rozvoji vč. podpory a problematice přeshraniční spolupráce a euroregionů. Praktické kroky jsou demonstrovány především na příkladech z českého pohraničí.

Osnova

1. Základní pojmy: obsahové a územní vymezení. Vznik národních států, pojem hranice a pohraničí (příhraničí), hraniční efekt, dosah, projevy, změna funkce. Vymezení příhraničního území na různých řádovostních úrovních.2. Geografický potenciál a regionální rozvoj pohraničí. Geografická poloha, endogenní potenciál, vnitrozemí vs. pohraničí / centrum vs. periférie, objektivní a subjektivní podmínky.3. Postavení pohraničí v integračních procesech. Pojem integrace, identita vs. integrace, ?uzavřenost? hranic, ?železná opona?, místa setkávání, švy evropského územního rozvoje.4. Regionální/strukturální politika Evropské unie. Etapy vývoje, fondy, programy, iniciativy, cíle, regionalismus, regionální politika sousedních států. Evropská charta prostorového plánování, Koncept prostorového uspořádání Evropy / EUREK aj.5. Přeshraniční spolupráce jako součást regionálního rozvoje. Transformace, globalizace, integrace, fáze přeshraniční spolupráce regionálního rozvoje.6. Evropský (EU) pohled. Hraniční / přeshraniční regiony EU jako mosty k sousedům, vize Evropy bez hranic, vnitřní a vnější hranice, Madridská rámcová konvence / Charta hraničních a přeshraničních regionů.7. Středoevropský pohled (spolupráce se sousedními státy). Přeshraniční spolupráce Česka a sousedních (dříve kandidátských, nyní členských zemí EU), velké prostory přeshraniční spolupráce (např. CADSES).8. Institucionalizace a legislativa přeshraniční spolupráce. Územní subjekty/struktury, Sdružení evropských příhraničních regionů (AEBR, AGEG), pojem Euregio, euroregion, územní orgány veřejné správy, obyvatelstvo, aktéři.9. Evropská unie, Česko a pohraničí. Phare CBC, Interreg, přeshraniční koncepce a strategie, investiční projekty, Společný fond malých projektů, people-to-people.10. Územní diferenciace a regionální/strukturální politika v Česku. Územní diferenciace v Česku, vnitrozemí a pohraničí, jádro a periférie. Situační analýza českého pohraničí prostřednictvím tzv. tvrdých dat.11. České pohraničí a přeshraniční spolupráce. Typologie, Strategie regionálního rozvoje, instituce, euroregiony, prioritní oblasti.12. Pohraničí jako předmět empirických výzkumů. Empirická šetření, relevantní tuzemské a zahraniční projekty geografického, ekonomického, politologického, sociologického apod. zaměření.13. Praktické aktivity s českými a zahraničními statistickými zdroji a kartografickými díly. Prostorová identifikace, územní jednotky, srovnatelnost časová, věcná, územní, zdroje dat, charakter ukazatelů, výběrové šetření.

Požadavky

( Z2011 Metody geografického výzkumu && Z3104 Geodatabáze ) || PROGRAM ( N - GK ) || PROGRAM ( KOS )

Garant

prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Jeřábek, Ph.D.Mgr. Lukáš Hlavinka