Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kartografie (ZD214)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZD214 - Dějiny kartografie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je seznámit studenty s etapami vývoje, procesy a produkty světové a české kartografie. Součástí kurzu je práce se starými mapami, kartografickými informačními a mapovými fondy.

Osnova

1. Definování pojmů dějiny kartografie, historická kartografie, staré mapy a atlasy, historické mapy a atlasy.2. Světová kartografie - prehistorie a kartografie primitivních národů.Starověká kartografie - starověký Východ, Egypt, Čína, Indie, Řecko a Řím.Středověká kartografie - evropská (včetně portolánových map), mimoevropská a renesance kartografie.5. Novověká kartografie - doba velkých objevů a rozvoj kartografie - chorografické mapy, zlatý věk atlasové tvorby, reformace kartografie, kartografie 19. století, mezinárodní mapa světa 1: 1 000 000.6. Dějiny kartografie českých historických zemí - první zmínky o českých zemích na mapách, poutnické mapy na začátku novověku.7. Nestarší samostatné mapy Čech, Moravy a Slezska a jejich odvozeniny.8. Soupisy půdy a podrobná mapování pro účely státu až po stabilní katastr.9. První, druhé a třetí vojenské mapování.10. Soukromá kartografie českých zemí od počátku 19. století.11. Rozbor starých map a záznam výsledků jejich hodnocení.12. Kartometrická šetření na starých mapách.13. Kartografické informační a mopové fondy.

Literatura

DRÁPELA, Milan Václav , Zbyšek PODHRÁZSKÝ , Zdeněk STACHOŇ a Kateřina TAJOVSKÁ . Dějiny kartografie - multimedialní on-line učebnice. Brno: Geografický ústav PřF MU Brno, 2006. 50 s. www.geogr.muni.cz/dejiny/ucebnice/. infoDRÁPELA, Milan V. Vývoj moravské kartografie. 1994. 220 s. infoZ dějin geodézie a kartografie. 5. Praha: Národní technické muzeum, 1986. 222 s. infoPRAVDA, Ján. Stručný lexikón kartografie. 1. vyd. Bratislava: VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie ved, 2003. 325 s. ISBN 80-224-0763-1. info

Požadavky

PROGRAM ( D - GR4 )

Garant

prof. RNDr. Milan Konečný, CSc.

Vyučující

Mgr. Bc. Zdeněk Stachoň, Ph.D.