Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika: teorie a praxe (ZD321)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZD321 - Regionální politika: teorie a praxe, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na kurs absolvovaný v magisterském studiu Regionální politika a regionální rozvoj. Důraz bude položen na podrobné vysvětlení hlavních ekonomických teorií a teorií regionálního rozvoje. Obsah bude rozšířen i o nové skutečnosti týkající se současné regionální politiky v EU a ČR.

Osnova

1. Neoklasická teorie regionálního rozvoje, teorie - jádro versus periferie, keynesiánské teorie regionálního rozvoje2. Strukturalistické pojetí ekonomiky, marxistická teorie regionálního rozvoje, regulační škola3. Institucionální teorie regionálního rozvoje a současná diskuse v teorii a praxi regionální politiky4. Současná regionální politika v EU5. Současná regionální politika v České republice6. Nástroje regionální politiky v EU a jednotlivých členských zemíchKaždému tématu budou věnovány dva dvouhodinové bloky, poslední dvě hodiny budou věnovány hodnocení seminárních prací.

Literatura

Regionální rozvoj :(východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování). Edited by René Wokoun. Praha: Linde, 2008. 475 s. ISBN 978-80-7201-699-0. infoHarvey, D. (1973): Social Justice and the City. London, Edward ArnoldMassey, D. (1984): Spatial Divisions of Labour. London, McMillanBlažek, J., Uhlíř, D. (2002): Teorie regionálního rozvoje. Praha, Karolinum (v tisku)

Požadavky

PROGRAM ( D - GR4 )

Garant

doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Václav Toušek, CSc.