Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální sociologie (ZX503)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZX503 - Environmentální sociologie, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty s historickým vývojem environmentální sociologie jako disciplíny a prezentovat různorodost teorií a konceptů aplikovaných na vztahy mezi fyzickým prostředím, sociální organizací a sociálním chováním. Budou kriticky diskutovány aktuální otázky vzájemného působení lidské společnosti a přírody a role vědy, politiky, sociálních (environmentálních) hnutí a médií v tomto systému.

Osnova

Environmentální sociologie jako disciplína v systému věd, její vznik, vývoj a inspirace v tradičních sociologických a geografických teoriích.Základní paradigmata a teoretické přístupy environmentální sociologie: politická ekonomie a teorie „treadmill of production“, model konkurenčních funkcí životního prostředí, ekologická modernizace, riziková společnost a reflexivní modernizace, realismus versus sociální konstruktivismus.Sociální konstrukce environmentálních problémů: environmentální problémy jako "nároky", tvůrci nároků a procesy vytváření nároků, klíčové procesy při konstrukci environmentálních problémů, prezentace problémů, média a rétorické strategie zobrazování problémů.Environmentální diskurz: proměny a typologie environmentálního diskurzu, od ochrany přírody k environmentalismu a sociálně orientovaným ekologickým hnutím.Environmentalní problémy, mocenské vztahy, politická ekologie a environmentální a (ne)spravedlnost.Mediální komunikace environmentálních problémů: masová média a produkce environmentálních zpráv, mediální diskurz, organizační rutiny, omezení a strategie.Environmentální problémy, věda a environmentální etika: vědecká nejistota a problém vědeckého dokazování environmentálních problémů, princip obezřetnosti a předběžné opatrnosti, role vědců v řešení environmentálních problémů, regulační věda.Environmentálně signifikantní chování současné společnosti: proces progresivní racionalizace a McDonaldizace společnosti, Disneyfikace prostoru (míst a měst).Aktuální výzkumná témata environmentální sociologieTéma 1: Energie a společnost: energetická udržitelnost a energetická bezpečnost, management přírodních zdrojů, environmentální nespravedlnost a energetická chudoba.Téma 2: Multifunkční zemědělství: nové trendy post-produktivního podnikání v rurálních oblastech a proměna identity „farmáře“.Téma 3: Lokální identita, percepce environmentálních rizik a konflikty land-use.

Literatura

Gould, K. A., Lewis, T.L. (2009): Twenty Lessons in Environmental Sociology. New York: Oxford University Press. 298 pp. ISBN 978-0-19-537112-3HANNIGAN, John A. Environmental sociology. 2nd ed. Milton Park, Abingdon, Oxon: Routledge, 2006. xiii, 194. ISBN 0-415-35513-3. infoCultures of environmentalism :empirical studies in environmental sociology. Edited by Steven Yearley. New York: Palgrave Macmillan, 2005. vii, 205 p. ISBN 1-4039-0120-1. infoThe international handbook of environmental sociology. Edited by M. R. Redclift - Graham Woodgate. Northampton, MA, USA :.: Edward Elgar, 1997. xv, 485 p. ISBN 1-84064-243-2. info

Požadavky

PROGRAM ( N - GK ) || SOUHLAS

Garant

RNDr. Petr Daněk, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Bohumil Frantál, Ph.D.RNDr. Petr Daněk, Ph.D.