Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Futsal pro nevidomé - pokročilí (celoživ. vzdělávání) (ZPSPF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZPSPF2 - Futsal pro nevidomé - pokročilí (celoživ. vzdělávání), Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíl výuky:- zlepšení úrovně pohybových dovedností a fyzické úrovně- ovlivnění kladného přístupu ke sportovním aktivitám chápaným jako obranu proti konfliktům, civilizačním chorobám a stresu- podpora zdravého životního stylu studentůFutsal pro nevidomé se jako paralympijský sport řídí pravidly stanovenými Mezinárodní asociací nevidomých sportovců (dále jen IBSA). Na počátku výuky jsou tato pravidla studentům sdělena, stejně tak je dbán velký důraz na vysvětlení všech důležitých pokynů týkajících se bezpečnosti jak při nácviku herních dovedností, tak při samotné hře. Poté se studenti seznamují a praktikují dovednosti, které jsou pro nevidomého sportovce narozdíl od vidomých osob důležité, a to orientace v prostoru, komunikace se spoluhráči a navigátory, kontrola míče atd. Na konci období by studenti měli být připraveni na první futsalový zápas.

Osnova

Po úvodní teoretické průpravě byli studenti seznámeni s prostředím tělocvičny a byl s nimi proveden nácvik orientace v budově tělocvičny. Následně se již mohli věnovat nácviku těchto specifických dovedností obzvláště důležitých pro nevidomé sportovce:1. orientace v prostoru,2. nácvik správné koordinace různých typů pohybu,3. využití hlasové signalizace pro minimalizaci střetů dvou hráčů a pro navigaci hráče v prostoru hřiště,4. odlišné ovládání míče – jiný způsob zpracování přihrávky, vedení balonu, střelby atd.,5. taktická příprava hráčů,6. nácvik týmové spolupráce.

Literatura

Huděc, Petr: Kondiční příprava hráče futsalu. Praha: Komise Futsalu ČMFS, 2002. 61 s.Mayr de Oliveira Silva, Gabriel: Football for the Blind. Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury, Katedra aplikovaných pohybových aktivit. Vedoucí diplomová práce PaedDr. Zbyněk Janečka, Ph.D. , 2008.Stříž, Michal: Technicko-taktické zkušenosti. Praha: Komise futsalu ČMFS, 2002, 69 s.

Požadavky

Předmět se vypisuje v rámci CŽV.

Garant

Bc. Mgr. Alexandr Zvonek, Ph.D.

Vyučující

Milan DudaMgr. Jiří GigimovJitka Graclíková, DiS.Tomáš BukovskýBc. Silvie HrbáčkováAleš MoravecBc. Jitka HladíkováMgr. Vladimír Vaďura, Ph.D.Ondřej Banovský