Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genologie (KAA / 9GEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 9GEN - Genologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Genologie jako součást literární vědy, její historie, pojmové vymezení a metodologie.Konstituování románového žánru v Evropě a jeho proměny v anglicky mluvících zemích.Proměny experimentálního románu v prvních desetiletích 20. století (J. Joyce, V. Woolf aj.).Proměny žánrového spektra v multikulturním prostředí USA.Modernistická lyrika v kontinentální Evropě a v anglicky mluvících zemích (surrealismus vs. imagismus).Literární druhy a žánry v pojetí americké Nové kritiky.Northrop Frye a jeho archetypální přístup k literárním žánrům.Žánrové proměny románu v období postmodernismu (v pojetí Leslie. A. Fiedlera a Umberta Eca).Specifické postavení povídkového žánru a povídkového cyklu v USA a ve Velké Británii.Genderové aspekty v chápání moderní prózy (Elaine Showalter aj.).

Literatura

Mocná, D. - Peterka, J. Encyklopedie literárních žánrů. Litomyšl: Paseka, 2004. Pospíšil, I. Gazda, J. - Holzer, J. Integrovaná žánrová typologie (Komparativní genologie). Brno: Masarykova univerzita, 1999. Pospíšil, I. Genologie a proměny literatury. Brno: MU, 1998. Hodrová, D. Hledání románu. (Kapitoly z historie a typologie žánru). Praha: ČS, 1989. Integrovaná žánrová typologie (Komparativní genologie). Projekt - metodologie -. Bloom, H. Kánon západní literatury. Prostor, Praha, 2000. Fowler, A. Kinds of Literature. An Intruduction to the Theory of Genres and Modes. Oxford. Litteraria humanitas III. Západ - Východ I. Genologické studie (odpovědný red. M. Litteraria humanitas V. Západ a východ II. Tradice a současnostoletí Literární směry a žánry. Kubínová, M. (eds.):. O poetice literárních druhů. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR. Pilař, M. Podoby českého povídkového cyklu ve XX. století. Ostrava: FF OU, 2008. Hvišč, J. Poetika literárních žánrov. Bratislava: Tatran, 1985. Pilař, M. Pokus o žánrové vymezení povídky. Ostrava: FF OU, 1994. Postmodernism in Literature and Culture of Central and Eastern Europe. Edited by Halina. Román a "genius loci". Regionalismus jako pojetí světa v evropské a americké literatuře. Red. Hodrová, D. Román zasvěcení. Jinočany: H&H, 1993. ŠIDÁK, P. Úvod do studia genologie. Teorie literárního žánru a žánrová krajina. Praha: Akropolis, 2013.

Požadavky

Zpracování odborné eseje pojednávací o žánrové oblasti, která má přímý vztah k tématu zadané disertační práce. (Konkrétní téma eseje bude upřesněné po konzultaci s vedoucím práce.)

Garant

doc. PhDr. Stanislav Kolář, Dr.doc. PhDr. Martin Pilař, CSc.