Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Angličtina II (KAA / AN2LF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / AN2LF - Angličtina II, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stavba lidského těla: trávicí soustava.2. Výživa.3. Stavba lidského těla: nervová soustava.4. Duševní zdraví; lidské smysly.5. Stavba lidského těla: chrup; stomatologická péče.6. Vyšetřovací metody.7. Chirurgické zákroky; nástroje a zařízení.8. Léčba, typy léků.9. Lékařská dokumentace, anamnéza.10. Fyzioterapie.11. Některá onemocnění oběhové soustavy.12. Některá onemocnění dýchací soustavy.13. Některá onemocnění vylučovacího a reprodukčního ústrojí.14. Některá onemocnění trávicího ústrojí.15. Některá onemocnění nervové soustavy.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu ´Angličtina 2´ rozumí základní terminologii daných oblastí medicíny (viz Přehled probírané látky) a je schopen tyto termíny sám vhodně používat v projevu ústním i písemném. Dokáže vést jednoduchý rozhovor na daná témata v situacích simulujících reálný kontext - např. v rámci konferenční jednání, odborného semináře, jednání s dealerem, rozhovoru s pacientem při sestavování anamnézy a základním vyšetření. Orientuje se v autentickém slyšeném projevu na daná témata, čte s porozuměním, případně za použití vhodných informačních zdrojů, odborný text střední úrovně odbornosti, tj. autentický text určený širší lékařské veřejnosti. Dokáže zapsat zjištěnou anamnézu pacienta, připravit v angličtině text informovaného souhlasu pacienta, písemně popsat provedená základní vyšetření a určenou léčbu.

Literatura

Přívratská, J., Šimek, J. a kol. A Reader in Medical Ethics. Praha: Karolinum, 1997. Topilová, V. Anglicko-český, česko-anglický lékařský slovník. Praha: Grada Publishing + Avicenum, 1999. Murray, J.P. Anglicko-český lékařský terminologický slovník. Jinočany: H&H, 1995. Parkinson, J. Angličtina pro lékaře. Grada, 2004. Lahodová, E. Angličtina pro VOŠ a bakalářské obory s medicínským zaměřením. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. Weberová, B., Kuželová, B., Kybicová, H. English for Medical Students (New Revised Edition). Praha: Karolinum, 2003. Tanner, C. English for Students of Medicine Student s Book (+Workbook). Praha: Peres, 1999. Lány, J. English for Students of Medicine, Vocabulary. Praha: Peres, 1999. Přívratská, J. a kol. English in the Medical Profession. Praha: Karolinum, 2001. Paroubková, J. a kol. Lékařský slovník anglicko-český a česko-anglický. Praha: Avicenum, 1991. Topilová, V. Medical English. Havlíčkův Brod: Nakladatelství Tobiáš, 2001. McCarter, S. Medicine 1. Oxford: OUP, 2008. Leonard, P.C. Building a Medical Vocabulary. Philadelphia: W. B. Saunders Company, 1997. Martin, E. A. Concise Medical Dictionary. Oxford: OUP, 2003. Collin, P. H. Dictionary of Medical Terms. London: Bloomsbury, 2004. Collin, P. H. Dictionary of Medicine. Lingea Language Software, 2002. Györffy, M. English for Doctors. Praha: Triton, 2001. Glendinning, E., Holmström, B. English in Medicine (3rd Edition). Cambridge: CUP, 2005. Riley, D. Check Your Vocabulary for Medicine. Peter Collin Publishing, 1997. James, D. V. Medicine. English for Academic Purposes Series. Prentice Hall, 1998.

Požadavky

Studijní činnosti (studenta): Přímá výuka: 2h týdněPříprava: Na každé cvičení se student připravuje dle zadání vedoucího semináře; příprava zahrnuje především osvojení speciální slovní zásoby k vybranému tématu, přípravu jazykových cvičení a samostatnou četbu odborných textů, se kterými se dále pracuje ve výuce. Příprava prezentací, příprava k dílčím testům během semestru a ústní zkoušce na konci semestru.Požadavky na studenta: - docházka do cvičení (účast minimálně 70%);- příprava na výuku dle aktuálního zadání vyučujícího;- příprava a přednesení dvou prezentací dle zadání vyučujícího;- absolvování písemné (limitem je minimálně 60% správných řešení v každém z testů) a ústní části zkoušky.Požadavky ke zkoušce: - zkouška se skládá z části písemné a ústní;- absolvování písemné části zkoušky - 3 písemné testy, které zahrnují slovní zásobu a gramatiku probíranou a procvičovanou ve výuce a testují dovednost čtení s porozuměním na vybraném odborném textu střední úrovně odbornosti (autentické anglicky psané texty adresované širší lékařské veřejnosti); ke složení písemné části zkoušky je potřeba vyřešit testy úspěšně minimálně ze 60%;- absolvování ústní zkoušky - Během ústní zkoušky studenti popisují obrázky soustav lidského těla pomocí správné slovní zásoby. Je třeba popsat správně alespoň 70% z pojmů ze všech vybraných obrázků a poté vést se zkoušejícím krátký rozhovor na vylosované téma.

Garant

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Černý, Ph.D.